Palma počasni građanin Katerinija

Predsedniku Skupštine grada Jagodine i narodnom poslaniku Draganu Markoviću - Palmi danas je u grčkom gradu Katerini svečano uručena povelja počasnog građanina.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

15:50

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Svečanosti su prisustovali prvi potpredsednik Vlade i minisuar inostranih poslova Ivica Dačić, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, konzul Srbije u solunu Siniša Pavić, funkcioneri Jagodine i Katerinija, prestavnici grčke crkve.

Povelju Markoviću, uručio je gradonačelnik Katerinija, koji je glavni grad oblasti Pireja na obali Egejskog mora, Savos Hijoindis.

"Ovo je za nas poseban dan i velika čast za grad Katerini i oblast Pireju, jer uručujemo povelju počasnog građanina Markoviću, sa kojim godinama imamo saradnju i gradimo most između Katerinija i Jagodine, Grčke i Srbije. Most koji postaje sve veći", izjavio je Hijoinidis.

On je pozdravio predstavnike Vlade Srbije Dačića i Antića, uz želju da teškoće koje imaju dve zemlje prevaziđu na najbolji način.

Zahvljajući se na priznanju Marković je istakao da mu je od danas Grčka druga država, a Katerini i Pireja druga kuća.

"Veliki sam prijatelj grčkog naroda", rekao je Marković i ocenio da je ljubav važna, ali da je potrebna i ekonomska saradnja.

On je pozvao grčke investitora da investiraju u Jagodinu i Srbiju kao i da preko Srbije izvoze u Rusku Federaciju.

"Srbija ima političku i ekonomsku stabilnost i najbolje uslove za strana ulaganja", rekao je Marković.

On je dodao da će Jagodina, na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini stipendirati tri studenta iz Katerinija.

Dačić je istakao da su Grčka i Srbija dva prijateljska naroda i založio se za još čvršću saradnju na svim nivoima.

Dačić je rekao da su dva naroda prošla kroz teška vremena u prošlosti, ali ono što se nikada nije menjalo je ljubav između naša dva naroda.

"Moram da kažem, a siguran sam da to misli većina Srba, u biću srpskog naroda je iskonska povezanost sa ruskim i grčkim
narodom", istakao je Dačić.

On je poručio da je učinjena velika čast što je grad Katerini Markoviću dodelio titulu počasnog građanina, navodeći da je on ugledni političar, jedan od retkih u Srbiji koji nije želeo da bude ministar jer je uvek želeo da ostane u Jagodini i pomogne da se njegov grad razvija.

"Jagodina pre i posle dolaska Marković na vlast se potpuno izmenila, danas je vodeci turistički centar, grade se fabrike starnih investitora a pošto Srbija nema mora napravio je akva park, ali je i ovde dobio od vas na poklon jedan deo mora", istakao je Dačić.

On je zahvalio na priznanju i čestitao Markovića izražavajući očekivanje da će taj potez doprineti još jačim odnosima Grčke i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: