Globus: U BiH 4000 ekstremista ID

Hrvatske bezbednosne agencije procenjuju da u BiH živi oko 4.000 ekstemista Islamske države, piše zagrebački "Globus".

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2015.

12:25

Default images
Foto: Beta/AP

Pozivajući se na insajderski izveštaj o pozadini Hrvatske borbe protiv ID, list navodi procenu da na million stanovnika u BiH dolazi 41 boraca te terorističke organizacija, što je, kako se tvrdi, jedan od najvećih evropskih proseka.

Iz BiH u Siriju je, napominje list, otišlo 156 muškaraca sa 36 žena i 25 dece. Od početka godine vratilo se 48 muškaraca i tri žene. Poginulo je 25 muškaraca i jedna žena.

Prema starosnoj strukturi, najstariji borac u Siriji iz BiH imao je 74 godine, dok je prosek starosti žena 27, a najstarija ima 55 godina.

Borci ID iz BiH zarađuju od 50 do 100 dolara mesečno, te da je jedna trećina njih ranije krivično evidentirana zbog terorizma, krađe ili pljačke.

"Bosna je zemlja u kojoj rat nije završen nego prekinut", prenosi Globus izjave nadležnih u službama bezbednosti, a Pavle Kalinić, načelnik zagrebačke Kancelarije za upravljanje kriznim situacijama, kaže da je Hrvatska potencijalna meta samim tim što je bila umešana u rat u BiH.

"Uz to smo kao zemlja članica NATO poslali vojnike u Avganistan"”, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: