Skupština usvojila sporazum Srbije i NATO

Skupština Srbije usvojila je Sporazum između država članica NATO-a i ostalih država učesnica u programu "Partnerstvu za mir" o status njihovih snaga.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

17:57

Default images
Foto: Gettyimages

Taj sporazum onemogućava prolaz strane vojske kroz Srbiju bez poziva države.

Sporazum, kako je u obrazloženju navedeno, obezbediće nesmetano funkcionisanje i podizanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije zajedničkim angažovanjem sa drugim potpisnicama tog sporazuma u multinacionalnim operacijama.

Osim toga, taj sporazum će doprineti i ispunjenju međunarodnih obaveza Srbije prema konceptu operativnih sposobnosti u cilju priprema sopstvenih snaga za aktivan doprinos jačanju evropske spoljne i bezbednosne politike.

Doprineće i dostizanju interoperatibilnosti Vojske Srbije za omogućavanje obuke jedinica stranih armija u bazi "Jug".

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je tokom skupštinske rasprave da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ratifikacija sporazuma ne znači ulazak, niti približavanje Srbije NATO savezu.

Kako je poručeno tokom rasprave o ratifikaciji tog sporazuma, bez poziva Vojske Srbije nijedna druga vojska neće moći da prolazi kroz teritoriju Srbije, niti da koristi resurse naše vojske.

Ministar je precizirao i da država neće isporučivati pripadnika vojske državi u kojoj je protiv njega izrečena smrtna kazna, budući da smrtna kazna ne postoji u pravnom sistemu Srbije.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Skupština je usvajanjem tog sporazuma završila vanrednu sednicu koja je počela 2. jula ove godine.

Time je završili 12. vanrednu sednicu u ovoj godini, na čijem dnevnom redu su bile i izmene Zakona o hipoteci, koje je parlament takodje usvojio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: