Da li migranti donose bolesti u Srbiju?

Migrante u Srbiji, uz sve probleme, prati i stereotip da sa sobom donose i razne zarazne bolesti, a postavlja se i pitanje ko kontroliše njihovo zdravlje.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

20:23

Default images

Neki od migranata, sa kojima je razgovarala ekipa B92 rekli su da im je Srbija samo usputna stanica i da im ne treba lekarska pomoć.

Ipak i to kratko vreme boravka, prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, može doneti brige.

“Znači to je dečja paraliza zato što Sirija ne sprovodi vakcinaciju onako kako bi trebalo da sprovodi zbog ratnog stanja i zbog toga se pojavljuje divlji polio virus koji može lako da se prenese, zatim tu je sigurno MERS o kome se stalno govori koji jeste u Saudijskoj arabiji, ali se i na Bliskom istoku pojavljuju slični slučajevi”, kaže Tiodorović.

Međutim, neke njegove kolege ne podržavaju taj stav. U Batutu tvrde da zdravstveno stanje azilanata prate nadležne zdravstvene institucije.

“Praktično jako dugo putuju do dolaska u našu zemlju tu prođe i do mesec i više dana jer putuju čime god mogu. Nije realan rizik u smislu unošenja nekih zaraznih bolesti koje potencijalno mogu da se preliju i na našu populaciju, zato što vrlo često prođe period inkubacije za većinu zaraznih bolesti čak i ako uzmemo u obzir ebolu”, kaže epidemiolog Bojana Grgić.

U Beogradu postoje dva centra za smestaj lica koja traže azil, jedan je u Krnjači, a drugi za decu bez roditeljskog nadzora pri domu “Vasa Stajić”. Svi azilanti u Beogradu pod stalnim su zdravstvenim nadzorom nadležnih Domova zdravlja.

“Preventivni pregledi podrazumevaju uzimanje anamnestičkih podataka vezano za postojanje zrazne i nezarazne bolesti i vakcinalnog statusa, objektivni pregledi i dodatne dijagnostičke analize što znači laboratorijski pregled krvi ,rendgen pluća na tuberkulozu i laboratorijski pregled stolice”, kaže Leposava Garotić Ilić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Azilanti su do sada, uglavnom, imali promene na koži i povrede nogu uzrokovane predugim pešačenjem i putovanjem. Do sada nije registrovan nijedan slučaj zaraznih bolesti kod azilanata u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: