"Zadržavanje dokumenata suprotno zakonu"

Zadržavanje ili kopiranje ličnih dokumenata građana je u suprotnosti za pojedinim odredbama zakona.

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2015.

10:18

Default images
foto: Tanjug

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić upozorava da se sa takvom praksom prestane.

Ssabić u svom saopštenju ukazuje da bez pravog razloga i opravdanja, nekontrolisanim ostavljanjem ličnih dokumenata, bilo originala ili kopija, na bezbroj mesta značajno povećava rizik zloupotrebe podataka, odnosno dokumenata.

Poverenik kaže da mu se sve češće obraćaju građani koji se prilikom ulasku u mnoge službene zgrade, i državne i druge, suočavaju sa zahtevom da kod obezbeđenja ostave lične karte.

"Mnoge građane takvi zahtevi s pravom iritiraju i izazivaju im dileme u pogledu osnovanosti i zakonitosti", navodi Šabić.

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, zadržavanje ličnih dokumenata predstavlja obradu podataka o ličnosti, a za dopuštenost svake obrade podataka o ličnosti, shodno Zakonu, fundamentalna načela su svrsishodnost (podaci se mogu obrađivati samo za utvrđenu svrhu) i srazmernost (mogu se obrađivati samo u meri i na način koji je dovoljan za ostvarenje svrhe).

“Ako u nekim situacijama može biti opravdano da službeno lice radi preventivne ili eventualno aposteriorne zaštite imovine i lica, obavi identifikaciju lica uvidom u ličnu kartu i eventualno prepiše određene podatke, to izvesno ne znači da je opravdano da zadržava ili kopira ličnu kartu, jer je to "očito nepotrebno za ostvarivanje svrhe obrade", navodi Šabić.

Ističe i da zahtev za zadržavanjem lične karte, u krajnjoj liniji dovodi građane u situaciju do krše Zakon o ličnoj karti koji propisuje da je lice koje je po zakonu dužno da ima ličnu kartu, dužno, da istu nosi sa sobom, kao i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje.

Taj zahtev je, dodaje se, suprotan i pojedinim članovima Zakona o privatnom obezbeđenju, koji takođe predviđa samo mogućnost uvida u ličnu kartu, ali ne i njeno zadržavanje.

"Ali, od 'apstraktnog' kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Zakona o ličnoj karti i Zakona o privatnom obezbeđenju, ne manje je bitno to što se bez pravog razloga i opravdanja, nekontrolisanim ostavljanjem ličnih dokumenata (originala ili kopija) na bezbroj raznih mesta značajno povećava rizik zloupotrebe podataka, odnosno dokumenata", zaključeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: