Hitna sednica zbog ubistva žena

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova zakazao je hitnu sednicu za 26. maj zbog sve učestalijeg nasilja nad ženama u porodici.

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

10:30

Default images
Foto: Beta

Meho Omerović je Tanjugu rekao da će na sednicu biti pozvani predstavnici MUP-a, tužilaštva, ministarstava pravde i zdravlja, kao i predstavnici civilnog društva koji se bave zaštitom žena od nasilja, kako bi se i u najvišem zakonodavanom telu raspravljalo o alarmantnom problemu u Srbiji.

Prema njegovim rečima, cilj je da se na sednici usvoje zaključci koji će što je moguće pre dovesti do promene zakona, pre svega odredaba u Krivičnom zakoniku koje su blage prema nasilnicima.

On je naveo da je dobro što je ministar pravde Nikola Selaković nedavno nagovestio promene zakona u tom pravcu i dodao da osnova za izmene mogu biti i predloženi modeli i odredbe različitih zakona koje su predložile nevladine organizacije koje se bave zaštitom žena i Sigurna kuća u Beogradu.

"Imamo i odgovornost i ljudsku želju da što pre promenimo zakone i uskladimo ih, odnosno prilagodimo realnosti, jer ovo što se dešava u poslednjih nekoliko dana zaista je alarm koji svi moraju da čuju", rekao je Omerović.

Omerović je zakazao sednicu za utorak, 26. maj u 12 sati.

"Nadam se i verujem da ćemo kao najviši zakonodavni organ i predstavnici svih građana Srbije pokazati i na ovaj način da reagujemo na stravične zločine", rekao je Omerović.

Samo u poslednjih nekoliko dana u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno sedam žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: