"Zabrinjava patrijarhov odgovor Šešelju"

Centar za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada izrazio zabrinutost zbog javnog odgovora patrijarha SPC Irineja lideru SRS Vojislavu Šešelju.

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2015.

09:56

Default images

Centar ocenjuje da je patrijarh tako potvrdio da ne vidi nikakav problem u Šešeljevoj pogubnoj politici.

Ta nevladina organizacija je ocenila da je patrijarh na taj način potvrdio da za njega ne predstavlja problem činjenica da je vladika Filaret odlikovao Šešelja.

“Štaviše, patrijarh je u svojoj izjavi potvrdio problematičnu činjenicu da pomenuto odlikovanje odobrava. Smatramo veoma zabrinjavajućim da poglavar Crkve ne vidi problem u onome što Vojislav Šešelj predstavlja, a naročito njegova pogubna politika koja je devedesetih godina odnosila ¿rtve a i danas uzburkava strasti i podiže tenzije”, navodi se u saopštenju.

Centar za istraživanje religije, politike i društva pozdravio je najavu da će biti formirana zajednička komisija Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve koja će se baviti proučavanje uloge katoličkog nadbiskupa Alojzija Stepinca za vreme Drugog Svetskog rata.

“To vidimo kao početak usaglašavanja oko bitnih istorijskih razmimoilaženja, čiji bi pozitivni rezultat imao i značajne implikacije na dalji razvoj dobrosusedskih odnosa”, piše u saopštenju za javnost.-

Ocenjuje se da dve crkve na taj način ujedno imaju i priliku da usaglase i približe stavove o minulim konfliktima.

Podsetimo, patrijarh Irinej je izjavio da odluka o smeni vladike Filareta nema veze sa Ordenom Belog anđela koji je dodelio lideru SRS Vojislavu Šešelju a ni sa ambasadorom SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: