Među džihadistima i šest Crnogoraca

Na ratištu u Siriji nalazi se šest crnogorskih državljana muslimanske veroispovesti, koji su regrutovani u Sarajevu, piše podgorički "Dan".

Izvor: B92, Dan

Petak, 29.05.2015.

09:15

Default images
Foto: Beta, AP

Na spisku stranih plaćenika u toj zemlji su lica čiji su inicijali O.R iz Plava, A.M. i D.S. iz Bara, E.K. iz Bijelog Polja i S.F. i A.F. iz Rožaja.

Osim toga, granicu sa Sirijom u dva navrata je bezuspešno pokušao da pređe i H.K. iz Bara.

Kako se navodi, policije ne raspolaže podacima gde se on sada nalazi i da li je u međuvremenu uspeo da se prebaci u Siriju.

Policija sumnja da iza svega stoji lice čiji su inicijali S.R iz Ulcinja, koji je povezan sa vehabijskim pokretom u zemljama okruženja, prvenstveno u BiH, gde je jedno vreme živeo.

"Raspolažemo podacima da se šestorica crnogorskih državljana bore u Siriji. Dvojica su ranije nastradala, a za jednog ne znamo da li je uspeo da se prebaci u tu državu jer je dva puta vraćen sa granice. Taj broj nije konačan jer, prema našim saznanjima, tamo najmanje 13 državljana Crne Gore", rečeno je podgoričkom listu "Dan" u policiji.

Sumnja se da je centar za regrutaciju stranih plaćenika u Sarajevu, gde postoji Islamski centar za vehabijsku braću.

Vlasnik tog objekta donedavno je bio crnogorski državljanin čiji su inicijali S.R. iz Ulcinja, a potom ga je prodao vođi vehabija u BiH.

"Među lokacijama na kojima se okupljaju crnogorski državljani koji odlaze da ratuju u Siriji nalazi se i kuća Bajra Ikanovića u Hadžićima. On se nalazi u Siriji i komandant je jedne tamošnje jedinice", kažu u policiji.

List navodi da je u vehabijskom pokretu trenutno aktuelna podela na one koji se zalažu za Islamsku državu, koje predvodio imam Husein Bilal Bosnić, a čijoj struji pripada i vrlo radikalna i ekstremistička grupa Bajra Ikanovića.

Drugu struju predvode Nusret Imamović i hafiz iz Mostara Dževad Gološ, koji je dva puta bio u Siriji i borio se u jedinici Ahrau Šam. Oni su u pokretu koji je blizak Al Kaidi.

Među ratnicima u Siriji nalazi se i bivši pravoslavac Marko Nikolić, koji je primio islam.

Svi oni koji se bore u Siriji u najvećem delu su finansirani iz Luksemburga.

"Glavni finansijer je Mirsad Ajderpašić, zatim Fatos i Fuat Hadžiju, sva trojica iz Luksemburga. Takođe, među donatorima su i neka lica iz Prištine i Austrije", naveo je sagovornik "Dana".

Na ratištima u Siriji u poslednje dve godine stradali su crnogorski državljani Mirza Haklaj i Adis Salihović. Rožajac Adis Salihović borio se u Siriji pod imenom Ebu Merdija, a poginuo je 15. maja 2013. godine.

U istoj akciji ubijen je i Eldar Kundaković iz Novog Pazara, koji je ratovao pod pseudonimom Ebu Bera. NJih dvojica su poginuli prilikom napada na zatvor iz kojeg su hteli da izbave svoje istomišljenike.

Nedavno je saopšteno da je na ratištu u Siriji stradao i Mirza Haklaj iz Podgorice.

On je dospio u žižu javnosti u julu 2009. godine kada je sa još četvoricom Podgoričana ometao vršenje verskog obreda u Osmanagića džamiji, nakon čega je po nalogu sudije Osnovnog suda morao da napusti taj verski objekat.

Izmenama Krivičnog zakonika Crne Gore predviđene su i zatvorske kazne od dve do deset godina za sve one koji protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuju, regrutuju, pripremaju, organizuju, rukovode, prevoze ili organizuju prevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u nameri njihovog pridruživanja ili dejstvovanja u stranim oružnim formacijama.

Zatvorske kazne predviđene su i za one koji finansijski i organizaciono pomažu odlazak crnogorskih državljana na ratišta u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: