Nikolić i svita opet u "falkonu"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će sa svojom pratnjom na veliku paradu u Moskvi putovati vladinim avionom "falkon 50", pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92, Politika

Utorak, 05.05.2015.

10:08

Default images
Foto: P. Obradoviæ

Kako navodi list, avion je ispravan i predsednik bi trebalo da se ukrca u petak, uprkos neprijatnoj situaciji koju je nedavno doživeo na letu za Rim.

"Falkonu" je proteklih dana u Bazelu popravljena pumpa za gorivo, a kako je posada s leta za Italiju suspendovana zbog incidenta 17. aprila, verovatno će Nikolića i njegovu pratnju u Moskvu prevoziti drugi piloti.

Konačni izveštaj o incidentu na putu za Rim očekuje se ovih dana, a list "Politika" je u današnjem broju objavio i intervju s pilotom Petrom Romčevićem, koji je naveo da "falkon" nije ugrozila prosuta kafa, već verovatno olabavljena narukvica ručnog sata kopilota.

"Zbog oštrog manevrisanja, bilo je to veoma neprijatno iskustvo za putnike. Avion je bio pod mojom kontrolom", rekao je Romčević za "Politiku".

Podsetimo, zbog tog "neprijatnog iskustva" podiglo se mnogo prašine u javnosti, a savetnica predsednika Stanislava Pak je rekla i da će "predsednik ubuduće koristiti samo redovne linije".

"Samo zahvaljujući velikom profesionalizmu i izuzetnom umeću našeg pilota izbegnuta je tragedija. Verujte da smo u jednom trenutku bukvalno padali kao kamen", ispričala je posle incidenta Pakova.

U dokumentaciji koju je objavilo Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture, navedeno je da je do incidenta došlo nakon što je prosuta mala količina kafe na deo komandne table, gde se nalazi prekidač za izvlačenje slotova u slučaju nužde.

Prilikom brisanja, došlo je do slučajnog aktiviranja tog prekidača i letelica je počela da gubi visinu, a tek naknadno je jedan od tri motora izgubio snagu.

"Avion je počeo da gubi visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola nad letelicom", naveli su pilot i kopilot u izjavama.

Ovaj incident je izazvao i sukob između predstavnika medija, Predsedništva i ministarke Zorane Mihajlović, pa je Nikolićev savetnik Oliver Antić okrivio ministarku i njeno ministarstvo za incident, dok je Stanislava Pak rekla da Mihajlovićeva želi mesto predsednika.

Predsednik Nikolić će boraviti u Moskvi 8. i 9. maja povodom Dana pobede nad fašizmom i velike vojne parade na kojoj će učestvovati i Vojska Srbije.

Zbog problema s "falkonom" Nikolić u aprilu nije stigao u Rim i otkazao je sastanak s papom, ali "Novosti" pišu da će do susreta doći "najkasnije u junu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: