"Nemačka prati zapadni Balkan"

Ministar spoljnih poslova Nemačke kaže da Nemačka s pažnjom prati kako zemlje zapadnog Balkana ispunjavaju kriterijume za evropske integracije.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

19:53

Default images
Foto: Tanjug

Frank-Valter Štajnmajer je to poručio u razgovoru s predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom danas u Prištini.

"Ministar Štajnmajer je ocenio značajnim dijalog između Kosova i Srbije i ostvarivanje postignutih sporazuma koji vodi ka normalizaciji odnosa između njih", saopšteno je iz kabineta predsednice Kosova.

On je takođe istakao značaj ispunjavanja međunarodne obaveze koju ima Kosovo stvaranjem Specijalnog suda, koji će zahtevati opšti konsenzus u društvu, kaže se u saopštenju.

Jahjaga je rekla da su odnosi Prištine s Nemačkom na visokom nivou i istakla značaj podrške nemačke vlade, naročito na evropskom putu Kosova i celog zapadnog Balkana.

"Predsednica je istakla da Kosovo i region jedinu alternativu imaju u integraciji u EU i da će održivost, saradnja i dobrosusedski odnosi utvrditi dinamiku integracija", dodaje se u saopštenju.

Jahjaga je istakla da su Kosovo i Srbija potpisale sporazume koji zahtevaju punu primenu i kazala da evropski put Srbije treba da se uslovljava ispunjavanjem međunarodnih obaveza.

Posle susreta s Jahjagom nemački šef diplomatije se susreo s premijerom Isom Mustafom.

Štajnmajer je rekao da formiranje Specijalnog suda za ratne zločine nije usluga koju Kosovo čini međunarodnoj zajednici, već istoriji i mlađim generacijama.

"Kosovo čini uslugu istoriji i mladim generacijama rešavajući ova pitanja putem (specijalnog) suda. Specijalni sud nije loša već dobra vest", kazao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Kosova Isom Mustafom.

Rekavši da je postignut značajan napredak u procesu liberalizacije viza, nemački šef diplomatije je istakao da nema nekog određenog roka nakon kojeg građani Kosova mogu da ostvaruju slobodno kretanje u zoni Šengena.

Prema njegovim rečima, građani Kosova treba da budu strpljivi jer proces vizne liberalizacije nije tako lak.

Premijer Kosova Isa Mustafa je rekao da je sagovornika upoznao s prioritetima Vlade Kosova.

"Kosovo je spremno i zainteresovano da ispuni sve uslove za liberalizaciju viza i članstvo u velikoj evropskoj porodici", rekao je Mustafa i zatražio da u tome dobije podršku zemalja EU, posebno Nemačke.

Mustafa je rekao da Kosovo sarađuje u ostvarivanju pravde i poštovanja zakona, a govoreći o razgovorima sa Srbijom, kosovski premijer je rekao da treba do kraja insistirati na punom i bezrezervnom ispunjavanju postignutih sporazuma.

On je naveo da su u toku razgovori o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo, pitanjima energetike i stvaranja Zajednice srpskih opština.

Odgovarajući na pitanje o jezeru Gazivoda, Mustafa je rekao da nikada u razgovorima nije bilo reči o vlasništvu nad tim jezerom.

Podsećajući da je 70 odsto jezera na teritoriji Kosova, Mustafa je rekao da su u Briselu razgovarali o distribuciji energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: