Vašington, Moskva: Gde ide Vučić?

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dobio je u razmaku od svega 15-tak dana pozive da poseti Vašington i Moskvu.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.04.2015.

15:55

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

To po oceni predsednice Fonda za političku izuzetnost Sonje Liht, ukazuje na specifičnu geopolitičku situaciju Srbije, a analitičar Dušan Janjić primećuje da i jedan i drugi svetski centar moći želi da zna kojim će putem Srbija ići.

"I Moskvi i Vašingtonu je važno da znaju gde će biti Aleksandar Vučić, jer ga smatraju najuticajnijim čovekom u Srbiji, koji može da opredeli kojim putem će država dalje ići", objašnjava Janjić.

To što je poziv iz Moksve usledio ubrzo nakon poziva Bele kuće, Janjić ne tumači kao "trku između Moskve i Vašingtona".

U ruskoj prestonici on očekuje, pre svega, razgovore dva premijera o aktuelnim pitanjima, dok će u Vašingtonu Vucić, po njegovoj oceni, biti primljen kao "politička ličnost od izuzetnog uticaja".

"U Vašingtonu će premijer Vučić razgovarati drugačije, ne samo kao premijer, jer bi u tom slučaju pre svega išao u Stejt department, već kao politička ličnost od izuzetnog uticaja u zemlji", rekao je Janjić.

Dobro je, kaže Janjić, što Rusija poziva Vučića i u momentu konfrontacije sa Evropskom unijom i Amerikom i što se održavaju ekonomski i politički odnosi.

Janjić kaže da postoji potreba da se na nivou vlada i predsednika razgovara o mnogim pitanjima, da ima "poslova o kojima se do sad pričalo, ali koji ne funkcionišu", kao i "poslova koje tek treba uraditi".

Iako je, kako kaže, i Vašingtonu i Moskvi važno "gde će biti Vučić", Rusima je posebno stalo, jer su puno uložili u stvaranje podrške u Srbiji i nikako ne bi želeli da put Srbije bude NATO ili jedinstvena politika sa EU.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost smatra da ti pozivi, pored ostalog, ukazuju na specifičnu geopolitičku situaciju u kojoj se Srbija ponovo našla i u kojoj treba da pokaže mnogo mudrosti.

Ona je ocenila da su oba poziva predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću značajna, ali da je "poziv iz SAD od posebnog značaja jer će to biti prva Vučićeva poseta Vašingtonu u svojstvu premijera Srbije", dok je u Moskvi, kako je dodala, "već bio ranije."

Američki ambasador Majkl Kirbi preneo je početkom aprila Vučiću poziv američkog potpredsednika Džozefa Bajdena da poseti SAD, a ruski ambasador Aleksandar Čepurin uručio mu je pre par dana poziv ruskog premijera Dmitrija Medvedva da poseti Moskvu.

"Zanimljivo je da ti pozivi dolaze tako brzo jedan za drugim što, verujem, ukazuje na geopolitičku situaciju u kojoj se, ne svojom voljom, ponovo nasla Srbija a i citav naš region," rekla je Liht u izjavi Tanjugu.

Prema njenim rečima, ova situacija zahteva mnogo mudrosti, staloženosti i veoma jasno fokusiranje na osnovni interes Srbije.

"A taj interes je da da nastavimo da insistiramo na značaju svog evropskog puta, jer jedino on obezbeđuje ekonomski razvoj, izgradnju demokratskih institucija i civilnog drustva, stabilnost i sigurnost - koliko je to moguće u veoma turbulentnim vremenima u kojima zivimo", rekla je Liht.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: