Kapetan broda optužen za ubistvo

Tunižanin, kapetan broda koji se prevrnuo u libijskim vodama, zbog čega je stradalo oko 800 migranata, optužen je za višestruko ubistvo iz nemara.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 21.04.2015.

07:08

Default images
Foto: Beta/AP

On, kao i jedan član posade, optuženi su i za krijumčarenje ljudi, saopštile su italijanske vlasti.

Kapetan i njegov pomoćnik uhapšeni su sinoć uveče po dolasku u Kataniju, sicilijansku luku gde su ih prebacile italijanske vlasti nakon što su izvučeni iz mora, saopštio je ministar infrastrukture Gracijano Delrio.

Brod je pretrpeo brodolom u nedelju, a udavilo se oko 800 ljudi, saopštio je UNHCR, javlja Rojters.

Tužilaštvo na Siciliji saopštilo je da su dva postupka dovela do prevrtanja broda sa migrantima tokom vikenda.

U saopštenju, tužioci navode da je kapetan broda, Tunišanin Mohamed Ali Malek (27) greškom zabio svoj brod u trgovački brod, koji je plovio pod portugalskom zastavom, a koji je došao radi spasavanja.

Migranti su zatim sami promenili svoj položaj na brodu, koji je već bio van ravnoteže usled sudara, preneo je AP.

Tužilaštvo navodi da bilans žrtava još nije poznat, navodeći da su putnici izneli podatke da je na brodu bilo između 400 i 950 ljudi, dok ih je prema procenama posade spasilačkog broda bilo oko 850.

Samo 24 tela su pronađena, dok je 28 ljudi preživelo. Tužilaštvo počinje da gradi optužnicu protiv trgovaca ljudima odgovornih za možda najtežu nesreću tokom višedecenijske krize migranata u južnom Mediteranu, dok Evropska unija razmatra novi plan kako bi se zaustavio priliv izbeglica i izvršio udarac na finansije krijumčara i njihovu najvredniju imovinu, brodove.

Preživeli su prebačeni u centar za migrante u Kataniji i "veoma su umorni, u velikom šoku, tihi", prema rečima Falvija Di Đakoma iz Međunarodne organizacije za migraciju.

EU je u ponedeljak dogovorila akcioni plan od 10 tačaka u pokušaju da nađe odgovor na priliv ilegalnih miganata i predupredi nove tragedije poput najnovije u Mediteranu.

Plan je predložila Evropska komisija, a podržali su je ministri spoljnih i unutrašnjih poslova EU na hitnom sastanku u Luksemburgu.

Plan predviđa povećanje finansijskih sredstava i broja brodova i opreme koji su na raspolaganju u okviru operacije EU za zaštitu granica "Triton" i "Posejdon", a EU će, kako se navodi u akcionom planu, učiniti sistematski napor da uhvati i uništi brodove koje koriste trgovci ljudima, koristeći operaciju "Atlanta" kod obala Somalije kao model.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: