"Očekujemo reakcije na Ramu"

Ministarstvo spoljnih poslova je posle izjave Edija Rame uputili odgovarajuću instrukciju svim misijama pri međunarodnim organizacijama.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2015.

07:00

Default images

Dnevni list “Danas” navodi da su poruke iz MSP posle reči premijera Albanije o mogućem ujedinjenju Albanie i Kosova stigle i ambasadama u zemljama EU, članicama Saveta bezbednosti UN i susednim zemljama.

"Takođe, ovim povodom, upućeno je pismo predsedavajućem SB UN sa zahtevom da bude cirkulisano kao dokument SB UN. Izveštaj naših diplomatskih predstavništava o reakcijama očekujemo u sledećih nekoliko dana, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena", navodi se u pisanoj izjavi poslatoj listu "Danas" iz MSP-a.

U zajedničkom intervjuu Rame i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija prištinskoj TV "Klan Kosova", albanski premijer je rekao da "ujedinjenje Kosova i Albanije" ima dve alternative i da sve zavisi od pristupa EU.

Prvo je, dodao je on, ujedinjenje u EU, međutim ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će "dve države biti prinuđene da se ujedine na klasičan način".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče Rami i Tačiju da su pomenutom izjavom "prekardašili" i da neće dosanjati snove o ujedinjenju Albanije i Kosova "ma ko da ih u tom poslu podržava".

Zajedničku izjavu Rame i Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova kritikovala je Evropska komisija ocenivši da je reč o prihvatljivim provokacijama koje nisu u skladu sa politikom saradnje u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: