Poslednji kontakt s Kontrolom AUDIO

Zvučni snimci razgovora Kontrole leta i pilota Omera Mehića potvrđuju da se oni nisu razumeli u ključnim momentima, kada je helikopter trebalo da sleti.

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2015.

15:36

Default images

U jednom od snimaka Mehić navodi da je na 22 minuta razdaljine od Banjičkog visa i da namerava da sleti na VMA, ali mu je potom rečeno da treba da sleti na surčinski aerodrom. Poslednje što se čulo iz kokpita vojnog helikoptera je “Je l vidi neko... (pistu)“.

“Ponovo ne vidim pistu, imam problem... Nemam vidljiv kontakt... Moram u penjanje“, naveo je Mehić.

“Iznad piste ste sada. Možete se zadržati, lebdenje, iznad piste. Javite ako je ugledate, ispod vas je, tačno ste na pragu“, odgovaraju iz kontrole leta.

“Ne vidim je, imam 140 metara“, naglašava Mehić.

“Vi ste tačno iznad praga 30“, ponavlja kontrolor.

Nakon toga čulo se Mehićevo pitanje posadi, posle čega kontrola gubi kontakt sa helikopterom.

Pročitajte još: Šta piše u transkriptima

U prvom razgovoru sa beogradskom Kontrolom leta po kretanju ka Beogradu Mehić uporno ponavlja da je destinacija sletanja VMA, a na odgovor da je organizovano sletanje na beogradskom aerodromu, objašnjava da je to pogrešna informacija i da prevoze bebu kojoj je potrebna pomoć.

Na informacije o meteo-uslovima Mehić navodi da će imati problem za Banjički vis, a potom traži odobrenje za prelet na Banjički vis, a ukoliko ne bude imao uslova za sletanje, navodi aerodrom Batajnica kao alternativu.

U prilogu izveštaja komisija koje su istraživale uzroke pada navodi se i da na javljanje posade da "ima 140 metara" kontrola leta nije reagovala jer misli da pilot govori o nadmorskoj visini, a ne o visini na kojoj se letelica nalazi iznad piste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: