Svet 19

02.05.2024.

23:36

Rat – dan 798: Sravnjeno sa zemljom; Zelenski dao instrukcije, poznat glavni zadatak

Rat u Ukrajini – 798. dan. Važno uporište ukrajinskih oružanih snaga na istoku Ukrajine, Časov Jar trpi ogroman pritisak ruske vojske.

Izvor: B92.net

Rat – dan 798: Sravnjeno sa zemljom; Zelenski dao instrukcije, poznat glavni zadatak
Profimedia

Podeli:

Prema Fajnenšel tajmsu, Rusija je poslednjih nedelja rasporedila do 25.000 vojnika u blizini grada. Na drugim žarištima duž linije fronta, moskovska vojska takođe gura napred, sa ciljem da zauzme što je moguće više teritorije pre nego što stigne pomoć Zapada.

Završeno

23:34

Ruske trupe granatirale selo Memrik, među poginulima i dete

Ruske trupe granatirale su danas selo Memrik u Donjeckoj oblasti, a u napadu su poginule dve osobe, među kojima je i dvanaestogodišnje dete, saopštio je načelnik Donjecke oblasne vojne uprave (OVA) Vadim Filaškin.  

"U granatiranju Memrika poginule su dve osobe, a dve su ranjene. Među poginulima je i 12-godišnje dete. Dvoje ranjenih je prebačeno u bolnicu“, napisao je Filaškin na Telegramu.

On je napomenuo da je u ruskom napadu na Memrik, prema preliminarnim informacijama, oštećeno sedam privatnih kuća.

Šef Donjecke OVA pozvao je sve stanovnike okolnih naselja da se evakuišu, posebno porodice sa decom.

U današnjem napadu na selo Dergači u oblasti Harkov povređeno je devetoro dece, koja su, u trenutku granatiranja, bila u sportskom klubu.

23:01

Zelenski dao instrukcije: Ovo je glavni zadatak...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dao je instrukcije premijeru, ministrima odbrane i spoljnih poslova, kao i glavnokomandujućem Oružanih snaga da rade sa partnerima na ubrzanju isporuke naoružanja frontu.
"Nakon razgovora na sednici Štaba, zadužio sam premijera, ministra odbrane, ministra spoljnih poslova, vrhovnog komandanta, svako na svom nivou, da sa partnerima rade na ubrzanju nabavke naoružanja. Implementacija paketa i sporazuma je važna... i mi čekamo da oružje stigne u Ukrajinu za naše ratnike“, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je istakao da samo globalna sila može da natera Rusiju na mir i da je zato potrebno što više učesnika uključiti u Samit mira koji će u junu biti održan u Švajcarskoj. 

"Takođe moramo biti svesni da će (ruski predsednik Vladimir) Putin raznim manipulacijama i napadima svojih terorista pokušati da poremeti ovaj rad, naše napore i oslabi ukrajinske pozicije. Sve naše pozicije – na bojnom polju, u diplomatiji i informacionoj sferi – moraju biti podjednako čvrste...", istakao je Zelenski.

21:52

Turska je jasna: Nemamo nameru

Ankara nema nameru da isporučuje svoje sisteme S-400 bilo kojoj državi, pa tako ni Ukrajini, rekao je ministar odbrane Jašar Guler.

17:40

Oborena dva ukrajinska drona

Ruski PVO sistemi uništili su između 16.40 i 17.05 dva ukrajinska drona avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

17:39

Uništeni su

Ruski PVO sistemi uništili su između 16.40 i 17.05 dva ukrajinska drona avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

16:49

Jak udar na Harkov, ima ranjenih

Najmanje 7 osoba, uključujući šestoro dece, ranjeno je danas u ruskom napadu navođenim projektilima na Harkovsku oblast na severoistoku Ukrajine, izjavio je regionalni načelnik Oleg Sinegubov.

Sinegubov je napisao na Telegramu da je u ruskom napadu na gradić Dergači četvoro dece zadobile srednje teške povrede, a dvoje lakše, preneo je Rojters. Sinegubov je naveo da su u napadu pogođeni i civilna infrastruktura i privatne kuće.

Harkovska oblast je poslednjih meseci postala meta intenzivnijih ruskih napada, uključujući civilnu i energetsku infrastrukturu, navodi britanska agencija.

15:06

Snažna eksplozija u centru Odese

Ruske oružane snage izvršile su precizan udar po skladištima "Nove pošte" u centru Odese.

Eksplozija je propraćena sekundarnim detonacijama.

12:17

Rusi uspeli, oslobođeno je

Ruska vojska osloboodila je stratešku tačku Berdiči, u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako su istakli, ukrajinske snage su proteklog dana izgubile oko 930 ljudi.

Ruska vojska je nastavila da poboljšava svoju taktičku poziciju i zauzima povoljnije pozicije. Jedinice grupe Jug pogodile su položaje plaćenika Inostranog legiona.

Pored toga, uništena su dva višecevna raketna sistema Hajmars, ukrajinski pogon za proizvodnju projektila i municije i skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja.

10:42

Stoltenberg poslao predlog


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zvanično je poslao predlog članicama alijanse da za pet godina prikupe 100 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, saopštio je šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto.
 

09:41

Posledice napada ukrajinskog drona

09:07

Zaoštrava se; Unian: Časov Jar opustošen, izgleda poput Bahmuta i Avdejevka

Unian navodi da strateški važan grad Časov Jar, koji je već mesecima pod napadom ruskih snaga, danas podseća na ruševine okupiranih Bahmuta i Avdejevke.

Asošijeted pres je objavio snimak grada dronom. Na snimku se vide razaranja velikih razmera u Časovom Jaru, gde gotovo da nema netaknute zgrade.

Grad, u kojem je nekada živelo 12.000 ljudi, postao je praktično pust.

Njegovo zauzimanje će Rusiji dati kontrolu nad vrhom brda, sa kojeg će moći da napadne druge gradove koji čine osnovu istočne odbrane Ukrajine, navodi Unian.

09:07

Konferencija o Ukrajini biće održana od 15. do 16. juna

Konferencija o Ukrajini biće održana od 15. do 16. juna u gradu Burgenštoku, saopštila je švajcarska vlada.

Švajcarske vlasti pozvale su više od 160 delegacija na događaj, uključujući zemlje G7, G20 i BRIKS.
 

08:20

Oštećeno više od polovine energetskog sistema

Više od polovine ukrajinskog energetskog sistema je oštećeno u udarima ruskih snaga, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

On je u intervjuu za Forin polisi rekao da Ukrajinci najviše trpe od ruskih raketnih napada i da su ruske balističke rakete "prava pošast".

07:46

MO Rusije: Oboreno 12 ukrajinskih dronova tokom noći

"Dežurni sistemi PVO presreli su i uništili 12 ukrajinskih bespilotnih letelica, od kojih pet iznad Brjanske, po jednu iznad Kurske i Belgorodske oblasti, dve iznad teritorije Rostovske oblasti i tri iznad Krasnodarskog kraja", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

07:42

Na hiljade ubijenih Rusa

07:35

Rusija: Ukrajinski dronovi pokušali napad na energetski objekat u Smolenskoj oblasti

Ukrajinske bespilotne letelice pokušale su da napadnu objekat civilne energetske infrastrukture u Smolenskoj oblasti,  izjavio je gubernator Vasilij Anohin.

Anohin je rekao da nema povređenih, prenosi Interfaks.

Prethodno je gubernator Orlovske oblasti Andrej Kličkov izjavio da su usled napada dronom oštećeni objekti energetske infrastrukture u Glazunovskom i Sverdlovskom okrugu. Prema rečima Kličkova, došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom jednog broja korisnika.

07:35

Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o smeni Ilje Vitjuka sa mesta šefa Odeljenja za kontraobaveštajnu zaštitu državnih interesa u oblasti informacione bezbednosti Službe bezbednosti Ukrajine (SBU).

  • Sve najnovije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: