"Kopilot namerno oborio avion"

Kopilot na letu "Džerman vingsa" 4U 9525 namerno je oborio letelicu, objavili su zvaničnici. Ništa ne ukazuje na to da je u pitanju teroristički akt.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

12:58

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Francuski tužilac Bris Robin je na konferenciji za novinare rekao da podaci iz crne kutije pokazuju da je kopilot ostao zaključan sam u kabini i da je "namerno usmerio letelicu ka zemlji, sa namerom da je uništi".

Pročitajte još: Kako je pilot mogao da ostane zaključan van kokpita.

"U kokpitu je vladala potpuna tišina. Kopilot nije rekao nijednu reč nakon što je pilot izašao iz kabine. Njegovo disanje je bilo mirno tokom svih deset minuta poniranja. Namerno je odbijao da otvori vrata pilotu. Ignorisao je lupanje i pozive preko interfona. Ovo nije nesreća, sve ukazuje na to u pitanju je nameran čin", rekao je tužilac. Kopilot je identifikovan kao 28-godišnji Nemac Andreas Lubic, koji je zaposlen u kompaniji dve godine i iza sebe ima 630 sati leta.

Zasad ne postoje nikakve informacije koje bi ga povezale s terorizmom, niti se on uklapa u profil teroriste.

"Ništa ne ukazuje na to da je u pitanju teroristički akt, ali to je legitimno pitanje", rekao je Robin.

Na pitanje o veroispovesti kopilota, tužilac nije želeo da odgovori.

Pročitajte još: Ko je Andreas Lubic.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, avion je postepeno gubio visinu i pad je trajao više od deset minuta, a putnici do samog kraja nisu bili svesni toga da će letelica udariti u planinu.

"Avion je pao pri brzini od 700 kilometara na čas i svi u njemu su odmah poginuli. Krici su se čuli samo u poslednjim sekundama", rekao je tužilac.

Pilot je napustio kabinu kako bi otišao do toaleta, a pre toga je komunikacija u kabini bila "normalna, čak i vesela".

"Čuli smo da je pilot otpočeo pripreme za sletanje u Dizeldorfu, a zatim je zatražio od kopilota da preuzme kontrole. Istovremeno su se čuli zatvaranje vrata i zvuk pilotske stolice. Prepostavlja se da je pilot otišao da zadovolji fiziološke potrebe. Kopilot je ostao sam za komandama i tada je otpočeo spuštanje letelice. Odabir visine i manipulaciju upravljačkim sistemima može se izvesti samo sa namerom", rekao je Robin.

U avionskoj nesreći u francuskim Alpima poginulo je 150 ljudi, uključujući šest članova posade, a avion "erbas A320" niskotarifne kompanije "Džerman vings" srušio se u Alpima na putu od Barselone do Dizeldorfa.

Sve porodice su obaveštene o detaljima nesreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

201 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: