Oland i Merkel na mestu nesreće

Nemačka kancelarka Angela Merkel, španski premijer Marijano Rahoj i francuski predsednik Fransoa Oland posetiće mesto gde se srušio nemački avion.

Izvor: B92, BBC

Utorak, 24.03.2015.

18:47

Default images
Foto: Beta/AP

Nakon što su helikopteri spasilačkih ekipa sinoć prestali da nadleću zonu pada aviona, sa operacijama se nastavilo u zoru.

Zvaničnici upozoravaju da bi akcija spašavanja mogla da traje danima, prenosi BBC.

Potpukovnik žandarmerije Žan-Mark Menišini je, osim toga, za RTL rekao i da će danas početi i identifikacija tela nastradalih.

Osim toga, Francuska televizija je objavila prve video-snimke s mesta na kojem se srušio avion nemačke kompanije "Džerman vings", u teško pristupačnoj zoni u francuskim Alpima.

Biće potrebno više dana za izvlačenje tela nastradalih iz zone u kojoj se srušio avion nemačke kompanije "Džerman vings", saopštila je francuska policija.

Pronađena je crna kutija iz aviona nemačke kompanije Džerman vings, rekao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev.

"Crna kutija će hitno biti ispitana kako bi se ubrzala istraga", izjavio je Kaznev.

Francuski mediji prenose da će crna kutija biti prosleđena Kancelariji za istrage i analize (BEA) koja je pokrenula bezbednosnu istragu.

Pad aviona je nesrećan slučaj i sve ostale teorije su nagađanje, kaže potpredsednik kompanije Lufthanza Hajke Birlenbah.

Nemačka štampa, iz diskusija pilota na internetu, prenosi spekulacije da bi uzrok nesreće aviona mogao biti gubitak pritiska u kabini zbog čega je posada izgubila svest.

Mediji ukazuju da posada aviona, kako izgleda, nije informisala kontrolu leta o započetom spuštanju aviona sa visine od 12.000 metara i nije poslala signal za pomoć.

Samo zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu pilota sprečena je katastrofa, pošto je on, jednostavno, isključio kompjuter i tako ponovo preuzeo kontrolu nad avionom, podseća štampa.

Ekspert za pitanje leta Hajnrih Grosbongart ukazao je na to da se o uzrocima ništa ne zna.

"O uzrocima pada se još baš ništa ne zna. U ovom momentu nema ni polazne tačke za spekulacije. Sada se mora čekati...", rekao je on i dodao da to što je "Džerman vings" jeftina kompanija ne znači ništa u ovom slučaju, jer "jeftino ni u kom slučaju ne znači nesigurno".

"Neobično je da je pri dobrom vremenu pao avion kao što je bio A320 i u toj fazi leta došlo do pada", rekao je on, naglasivši da je "Lufthanza" bezbedna kompanija po međunarodnim merilimai da to isto važi i za njenu "kćerku firmu".

On je rekao da je avion pao u najsigurnijoj fazi leta, što se dešava retko, prenose mediji. Osim toga, kako se primećuje, ova nesreća u kojoj je poginulo 144 putnika i šest članova posade, podseća na događaj iz novembra lane na letu Bilbao-Minhen, koji se skoro katastrofalno završio.

Tada je, naime, na avionu A321 došlo do smrzavanja senzora koji su zato slali pogrešne podatke o avionu, pa je kompjuter automatskog pilota pokrenuo strmo spuštanje aviona.

Avion nemačke kompanije na letu iz Barselone u Dizeldorf srušio se oko 11 sati po lokalnom vremenu u južnom delu Francuskih alpa.

Više od hiljadu ljudi stradalo je u avionskim nesrećama za godinu dana. Više o tome u posebnoj vesti.

"Zastrašujuće slike"

Poslanik iz regiona Alp-de-Ot-Provans, Kristof Kastane, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova avionom nadletao zonu nesreće, opisao je na Tviteru prizor koji je video kao "stravičan".

"Zastrašujuće slike na planini. Ništa nije ostalo, samo delovi olupine i leševi", napisao je on.

Prema njegovim rečima, ostaci aviona razasuti su na oko dva hektara površine i do njih je zbog strmog terena vrlo teško doći.

Među putnicima srušenog aviona A320 nemačke kompanije "Džerman vings" nalazila se i jedna Turkinja, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, prenele su agencije.

Čavušoglu je rekao da je prema preliminarnim podacima, u avionskoj nesreći na jugu Francuske život izgubila 50-godišnja Muradije Lohman, sa devojačkim prezimenom Čelik.

Ranije je Si-En-En (CNN) Turk na nalogu na "Tviteru" napisao, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Turske, da je u avionu bio jedan nemački državljanin turskog porekla, a da se ne potvrđuje informacija o 39 poginulih turskih putnika.

Tas je, takođe, preneo da turski kanal NTV navodi da Ministarstvo nije potvrdilo informaciju o pogibiji 39 Turaka, koji su prema španskim medijima, navodno državljani Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: