"Ne u NATO, tražiti odštetu"

Na skupu “Da se ne zaboravi – ne u NATO“, pokrenuta je inicijativa da se od NATO traži odšteta zbog posledica bombardovanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2015.

13:07

Default images

Skup su organizovali Beogradski forum za svet ravnopravnih i Klub generala i admirala, povodom 16. godišnjice NATO agresije na Jugoslaviju.

Navedeno je i da je ta agresija predstavljala kršenje svih normi međunarodnog prava, a da su Srbija i tadašnja SRJ pretprele ogromna materijalna razaranja i velike ljudske žrtve.

General u penziji Jovo Milanović, je u ime Kluba generala i admirala pokrenuo inicijativu da se obnovi zahtev za ratnu odštetu od NATO i ponovo pokrenu sudski postupci protiv 14 tadašnjii vodećih ličnosti Alijasne zbog agresije.

U radu skupa učestovali su i predstavnici Asocijacije heroja Rusije čije predsednik Aleksej Čagin je rekao da je dogovoreno da grupa mladih iz Srbije dođe u Rusiju u okviru obležavanja sedam decenija od pobede nad fašizmom.

Cilj te posete, po njegovim rečima, biće prenošenje iskustava iz vremena NATO agresije na Srbiju.

Učesnici skupa, kome su prisustvovali i studenti sa univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Banjaluci i Podgovorici, oštro su kritkovali NATO i SAD zbog agresije na SRJ i Srbiju.

Prethodno je u holu u Centra "Sava" otvorena izložba fotografija i knjiga u izdanju Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, posvećena 15 godisnjici rada tog uduženja

Napad NATO-a na Srbiju, odnosno SRJ, izvršen je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan, a počeo je 24. marta 1999.

Naredbu o napadu tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao je u to vreme generalni sekretar NATO Havijer Solana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: