Borba za ostanak sveštenika

Meštani tri Šumadijska sela, Lužnice, Pajazitovo i Mironić su uznemireni odkad su čuli da će njihovog sveštenika Eparhija Šumadijska premestiti u drugu parohiju

Izvor: B92

Nedelja, 15.03.2015.

16:53

Default images

Organizovali su proteste i potpisivanje peticije kako bi sprecili njegov odlazak. Ukoliko crkva postavi drugog, u crkvu više neće ići, niti će novog sveštenika pustiti u kuću, kažu ogorčeni ljudi.

Otkako im je sveštenik ukazao na mogucćnost odlaska većina meštana se pobunila. Ne shvataju zbog čega bi eparhija Šumadijska izmestila sveštenika kojim su prezadovoljni. I deca posećuju crkvu zahvaljujući njemu, dodaju oni.

"Otkako je on došao nama i deca idu u crkvu i organizuju se i s veroučiteljem. Oni se u posle službe ne vraćaju kući već se okupe u crkvenoj sali i tu pričaju. Oni im kupi i slatkiše. Znači, pravi roditelj našoj deci", kaže meštanka Biljana Rmus.

Ovi ljudi ne pamte svestenika poput Gojka Markovica.

"Bolji sveštenik nije došao i da ti ulije neku nadu, da imaš poverenja. On kada dođe u kuću da sveti vodicu mi se osećamo kao da je ušao Bog. Nećemo prihvatiti nijednog sveštnika u naše domove", navodi Slavoljupka Slavković iz Lužnica.

Meštani su se samoinicijativno okupili i potpisali peticiju u kojoj vladiku Jovana mole da njihovog sveštenika ne premešta u drugu parohiju.

"Jedino što se njemu zamera, koliko smo mi informisani, je to što on ne živi ovde.On ne živi tu jer mu je žena prosvetni radnik zaposlena u Čačku. On ima dvoje dece i mi nemamo nikakav problem sa tim sto ne zivi u Luznicama: Gde živi da živi, on tu dolazi i obavlja službu, svoj posao obavlja makismalno", kaže Zoran Marinković, član crkvenog odbora Luznice.

Kao jedan od razloga za njegov premeštaj meštani navode taj da sveštenik novčano ne doprinosi crkvi jer nema tarifu za sečenje kolača, parastosa i sl.

Sveštenik Gojko Marković, koji inače stanuje u Čačku, nije želeo pred kamere, ali nam je u telefonskom razgovoru rekao sledeće:

"Zahvalan sam ljudima na ogromnom poverenju i što su osetili toliku ljubav prema meni. To je njihova dobra volja sto su se organizovali. Biću ovde dokle god crkva to kaže. Znam da je problem što ne stanujem ovde i da time kršim svešteničku disciplinu, ali moram da brinem o svojim najbližima od kojih neki zdravstveno nisu najbolje", rekao je sveštenik.

U selima Luznice, Pajazitovo i Mironic zivi oko 1.300 ljudi. Peticiju je potpisalo oko četiri stotine, a potpisivanje se nastavlja.

Sveštenik Gojko Marković već pet godina ne stanuje u dodeljenoj parohiji i time krši crkveni ustav. I pored toga, ukazuju nam iz eparhije, nadlezni mu godinama izlaze u susret. Konačna odluka o njegovom premeštaju nije doneta, već ga nadležni pozivaju da se preseli u parohiju i živi s parohijanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: