"Broj posmatrača u UKR na 1.000"

Evropska unija, Rusija i Ukrajina dogovorile su se večeras u Rigi da je neophodna "efikasna kontrola" krhkog primirja na istoku Ukrajine.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

21:33

Default images

Zbog toga će, kako se navodi, broj međunarodnih posmatrača biti povećan na 1.000 ljudi.

Prekid vatre koji je stupio na snagu 15. februara i dalje je veoma krhak, iako su šefovi diplomatija Rusije i Nemačke, Sergej Lavrov i Frank-Valter Štajnmajer, ranije danas saopštili da je učinjen određen napredak u poštovanju primirja i povlačenju teškog naoružanja.

"Svi učesnici u sukobu, uključujući i Rusiju", složili su da je potrebno pojačanje posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na 1.000, umesto dosadašnjih 450 ljudi, rekao je Štajnmajer posle razgovora s Lavrovom.

"OEBS će biti u mogućnosti da poseti mesta na kojima se čuva oružje povučeno s prve linije fornta", rekao je nemački ministar posle sastanka EU u Rigi.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer rekao je Frans presu da posmatrači nemaju pristup nekim zonama istočne Ukrajine.

Zanijer je kao uslov za jačanje broja posmatrača zatražio bolji pristup mestima gde je smešteno naoružanje zaraćenih strana, kako bi se "izbegla opasnost od kršenja" sporazuma postignutog 12. februara u Minsku.

Sadašnji posmatrački mandat OEBS-a ističe 23. marta.

Predstavnici EU i OEBS-a su razgovarali i o jačanju vazdušnog nadzora na istoku Ukrajine, povećanju broj letova bespilotnih letelica i veću upotrebu satelitskih snimaka, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednosti Federika Mogerini.

Dvodnevnom sastanku u Rigi prirustvuje i predsedavajući OEBS-a, šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: