Petak, 06.03.2015.

22:32

"Ne znamo dovoljno o hepatitisu"

U Srbiji ne postoje precizni podaci o broju obolelih od hepatitisa B ili C, niti postoji dovoljno razvijena svest građana o prevenciji,

Izvor: Beta

Default images

To je ocenjeno na skupu u Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Da bi se radilo na rešavanju tog problema, kako je rečeno, sledeće nedelje će biti oformljen tim sastavljen od srpskih i evropskih eksperata, Ministarstva zdravlja Srbije i udruženja pacijenata.

"Situacija nije dobra i toga smo savršeno svesni, da bismo ovu situaciju izveli na pravi put, koja je direktno povezana sa našim aktivnostima vezanim za evrointegracije, došli smo na ideju da oformimo tim stručnjaka i da stavimo akcenat na prevenciju", rekao je na skupu pomoćnik u Ministrstvu zdravlja Predrag Sazdanović.

On je kazao da postoje određena saznananja u svetu o toj bolesti, koja Srbiji nisu dostupna, te da će formiranje tima eksperata doprineti razvoju svesti o toj oblasti.

Kako su stručnjaci na skupu upozorili, ukoliko se hepatitis ne dijagnostikuje i ne leči na vreme dovodi do ciroze i karcinoma jetre.

Predstavnik Evropskog udruženja za bolesti jetre ELPA Aćim Kautz kazao je da je ta bolest "tihi ubica" i da je većina ljudi zaražena kroz transplataciju krvi pre nego što se za hepatitis znalo.

Prema njegovim rečima, nisu u potpunosti istraženi načini na koji se hepatitis prenosi, a nema ni posebnih simptoma o zaraženosti, osim dezorjentisanosti i umora.

Hepatitis može da se prenese neadekvatnim postupanjem prilikom tetoviranja, pirsinga, ali i u zdravstvenim ustanovama.

Prema podacima Instituta Batut, u Srbiji je u 2013. godini registrovano 1.112 obolelih od hepatitisa.

Za 2014. godinu nema podataka iz svih regiona zemlje i do sada je zabeleženo 994 slučaja. Kada se prikupe svi podaci, pretpostavlja se da će biti vise od 1.000 zaraženih.

Predstavnici Udruženja pacijenata obolelih od hepatitisa HRONOS ocenili su da je za unapređenje procene zastupljenosti hepatitisa u populaciji neophodno je unapređenje zaštitnih mera i vakcinacije, što intezivnije testiranje, lečenje i terapija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: