Grabar-Kitarović: Bez mešanja u BiH

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u intervjuu za javni servis BHT 1 da se ni na koji način neće mešati u unutrašnja pitanja BiH.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

21:16

Default images

Prema njenim rečima, odluku o tome kako će ta zemlja funkcionisati prepušta ljudima koji u njoj žive.

Ona je Hrvatima koji žive u BiH poručila da ceni delove deklaracije Hrvatskog narodnog sabora kojima su prošle sedmice potvrdjena patriotska osećanja prema toj zemlji, ali je istakla i da oni ne treba da očekuju da će Hrvatska biti ta koja će odlučivati o tome kako će oni živeti u BiH.

"Apsolutno se ne želim mešati u unutrašnja pitanja. Ja verujem da je hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici dovoljno zreo i sposoban da se sam izbori za svoja prava i u dogovoru sa ostala dva naroda reši ta pitanja", izjavila je hrvatska predsednica, prenela je Hina.

Ona je istakla da će Hrvatska podržati sva "legitimna rešenja" do kojih se na taj način dodje.

Grabar-Kitarović je najavila i da će lično, uporno u kontaktima sa predstavnicima medjunarodne zajednice uvek imati na umu i BiH, odnosno njen put ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

"To je ono što kao medjunarodna zajednica možemo zajedno učiniti da delujemo kao katalizator tih promena. Svi se moramo složiti i u BiH i u medjunarodnoj zajednici da još uvek poluge vlasti u BiH ne funkcionišu i da unutrašnji sastav treba rešavati i nadogradjivati", izajvila je hrvatska predsednica ponovivši da je odluka o tome kako to učiniti "isključivo" na onima koji žive u BiH.

Odgovarajući na pitanje gde su granice izmedju pomoći za Hrvate izvan Hrvatske i mešanja u unutrašnje poslove druge zemlje, Grabar-Kitarović je rekla da su obveze o pomoći za prava Hrvata izvan domovine koje proističu iz hrvatskog ustava jasne.

"Naša je obveza da brinemo da se ta prava realiziraju... To ne znači uredjivati unutrašnje stanje (u BiH) nego bdeti nad time da je proces takav da se hrvatski narod u BiH sa druga dva naroda dogovara o formi svoje participacije u vlasti i naravno pune konstitutivne i svake druge vrste jednakosti. I tu prestaje mešanje u unutrašnja pitanja", izjavila je hrvatska predsednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: