"Zašto branim kapetana Dragana"

Australijski advokat Majkl Den Mori je posle slučajeva odbrane zatvorenika iz Gvantanama preuzeo i slučaj kapetana Dragana Vasiljkovića.

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

22:28

Default images
foto: Beta

“Večernje novosti” prenose izjave advokata, koji navodi da je prihvatio da brani kapetana Dragana jer se uverio da Australija i Hrvatska je poštuju Ženevske konvencije.

Nedavno, pojedini australijski mediji su Vasiljkovića optužili da je u Glini 1993. godine navodno ubio nekog nemačkog novinara. Branilac Mori tvrdi da nema dokaza ni za jednu optužnici protiv Vasiljkovića.

“Australija i Hrvatska se ne pridržavaju Ženevske konvencije, iako ga optužuju upravo za kršenje te konvencije. Vasiljković kao bivši vojnik nema status u zatvoru predviđen po Ženevskoj konvenciji. Australija i Hrvatska nisu obezbedili fakte za svoje optužnice. Nismo videli nikakve dokaze da je Vasiljković umešan u ubistvo dvojice ratnih zarobljenika”, navodi Mori.

U žalbama koje je napisao advokat Majkl Den Mori traži poništenje odluke o ekstradiciji Kapetana Dragana. Tvrdi da je potpuno nejasno zašto Tribunal u Hagu nije optužio Vasiljkovića za ratne zločine, a Zagreb je to učinio dvanaest godina posle ratnih sukoba u Krajini.

“Optužbe se odnose na 1991. i 1993. godinu, a Hrvatska ga je optužila 2005. Uz to je tvrdila da je Vasiljković begunac, što nije tačno, jer je bio javna ličnost sa poznatom adresom. Uhapšen je na nezakonit način. Od devet godina provedenih u zatvoru, samo je devet meseci bio na slobodi. Sve to je ozbiljan problem za australijsko i hrvatsko pravosuđe”, ističe Mori.

Kako "Novosti" saznaju, Australija priprema odgovor na zahtev Srbije da se Kapetan Dragan kao srpski državljanin isporuči Beogradu, a ne Hrvatskoj, u kojoj ne postoje uslovi za pošteno suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: