Jalovina i dalje stvara probleme

Posle padavina, jalovina iz rudnika "Stolice“ počupala je filtere i obrušava brane koje su nedavno postavili radnici Rudarsko-topioničarskog basena “Bor“.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

20:30

Default images

Vremenske neprilike ne dozvoljavaju da se sada popravlja brana, koja je trebalo da izdrži do proleća, za kada je planiran projekat za trajnije zaustavljanje teških metala.

Sivilo iznad Kostajnika, u vazduhu, vodi i tlu. Kostajničkom rekom ponovo teku teški metali. Posle obilnih padavina, brane su na više mesta popustile, pa je živo blato ponovo krenulo ka selu.

“Svako padanje kiše nas zabrinjava. Brine nas da li će nam kuća biti poplavljena jer taj pesak i dalje pliva rekom“, kaže Milivoje Vučetić iz Kostajnika.

Neizvesnost koja traje od maja, kada je brana pukla tokom polava, sada je još veća, jer ni posle rekonstrukcije meštani nisu bezbrižni.

“Tu ima olova, arsena a škola je u blizini. Kako da budemo mirni, kad su nam tu deca“, kaže Slobodan Blagojević.

Mnogi meštani već sada znaju da ove godine neće sejati.

„Kako da sejemo kad su nam njive pune peska. Prvo treba da dođe neko da počisti da bismio mogli da sejemo“, kaže Slaviša Vučetić.

Ni ojačavanje brana ne pomaže, jer živo jaloviše sa više stotina hiljada kubnih metara opasnog rudarskog otpada sa visokim koncentracijama arsena, antimona i olova, čim padne kiša izaziva ekološke incidente.

”Svaka sledeća padavina odnosi filtere i delove pregrada. Mislim da se uradilo na brzinu, ali i meteorolški uslovi nisu dozvolili da se to uradi kako treba“, kaže Dragoslav Dobrić, član Gradskog veća Loznice.

Privremeno rešenje trebalo je da izdrži do proleća, za kada je planirana trajna sanacija ovog odlagališta otpada rude antimon. Sada je pitanje da li će zbog lošeg vremena moći nešto da se uradi na zaustavljanju isticanja jalovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: