"Hrvatska nije pomagala Srbiji"

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra netačnom izjavu šefice diplomatije Hrvatske Vesne Pusić da je pomagala Srbiju na putu u EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

13:07

Default images

"Činjenice pokazuju da je svega dva meseca od zvaničnog prijema Hrvatske u Evropsku uniju, tačnije 2. septembra prošle godine, započela antićirilična kampanja čiji je cilj bio da se pošalje jasna poruka preostalim Srbima da se ili isele ili asimiluju", navodi Linta.

On ukazuje da Hrvatska ne treba da pomaže Srbiji, zašta se deklarativno zalaže Vesna Pusić, već treba da konačno počne da rešava brojne probleme stotina hiljada prognanih Srba i oko 50.000 srpskih povratnika.

"Vesna Pusić nema moralno pravo da govori da kriterijumi za Srbiju treba da budu visoki jer ih ni sama Hrvatska nije ispunila u velikoj meri, barem što se tiče poglavlja 23 Pravosuđe i ljudska prava", konstatuje on u saopštenju.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica se ne slaže ni sa izjavom ministarke Pusić da srpske vlasti nisu dovoljno reagovale na nastupe Vojislava Šešelja.

"Politika saradnje i ekonomskog razvoja koju vodi srpska Vlada nema nikakve veze sa anahronom politikom Vojislava Šešelja što je nedvosmisleno jasno svakom ko iole poštuje Srbiju. Nažalost, Hrvatska je usvajanjem deklaracije o Šešelju u Hrvatskom saboru poslala jasnu poruku da će uslovljavati Srbiju na putu u Evropsku uniju da bi pojedina otvorena pitanja rešila kako njoj to odgovara", ocenio je Linta.

On poziva Vesnu Pusić da prestane da se bavi Srbijom i da se konačno ogradi od neprimernih izjava pevača Marka Perkovića Tompsona na skupu u mestu Čaloglave, kod Knina, gde se svakog 5. avgusta širi govor mržnje prema svemu što je srpsko.

Poziva je ponovo i da najoštrije osudi sramotnu odluku Opštinskog veća Gline od 21. oktobra ove godine kojom je zabranjeno služenje parastosa i odavanje pošte na mestu pravoslavne crkve u Glini, u kojoj su ustaše 1941. godine zverski ubile više od 1.500 Srba kao i da predloži hrvatskoj Vladi da raspusti Opštinsko veće Gline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: