SU: Svaki dan se iseli 20 ljudi

U poslednje dve godine, Subotičani se masovno iseljavaju, pre svega u zemlje Evropske unije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2014.

20:30

Default images

Iako nema zvaničnih i pouzdanih podataka o tome koliko je Subotičana otišlo iz grada u prethodnih nekoliko godina, procenjuje se da se iselilo oko 6.000.

Dragan Sretenović ima mađarski pasoš, koji mu je omogućio da ode iz Subotice.

Već nekoliko meseci živi i radi u Beču, na građevini. Zarađuje oko 2.000 evra mesečno. Na proleće će se u Beč preseliti i cela Draganova porodica.

"Ovde živim već 50 godina i ipak sam odlučio da odem. Bolji je život nego ovde. I posao i sve je bolje tamo. Ovde nemam posao. Ako ga i nađem, to
je sve sezonski i nesigurno. Tehnološki sam višak u firmi i nemam šta da tražim ovde", priča Dragan Sretenović.

Prema procenama, iz Subotice se dnevno iseli oko 20 Subotičana. Ipak, ima i onih koji ne žele da napuste Srbiju. Jedan od njih je Goran Spasojević,
iz Subotice.

"Ima dosta primera onih koji su se brzo vratili. Ne mogu da se naviknu jer tamo ljudi ne žive kao ovde. Koliko god da je ovde kao beda, siromaštvo, mislim da tamo ne mogu da žive na ovaj način", kaže Goran Spasojević.

Tendenciju sve većeg broja Subotičana koji napuštaju taj grad potvrđuju nam i u Osnovnoj školi "Majsanski put". Ova škola je godinama je važila za jedinu u gradu koju ne pogađa bela kuga i koja je prethodnih godina imala porast upisanih učenika.

Ove godine je situacija potpuno drugačija.

"Mi smo prošle školske godine izgubili jedno kompletno odeljenje. Iz svakog razreda po jedno ili dvoje učenika. Za vreme letnjeg raspusta smo izgubili 16 porodica, a 23 prvaka smo manje upisali ove školske godine", kaže Silvija Tot, direktorka OŠ "Majsanski put".

Subotičani kažu da nema pravila u tome ko odlazi, pa tako odlaze i visokoobrazovani i zanatlije. Minimalac od oko 400 evra, koliko iznosi u Mađarskoj, na primer, dovoljan je motiv da napuste zemlju.

Većina odlazi noseći mađarski pasoš. On im otvara pristup za radna mesta u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: