Pripadnici VS idu u mirovnu misiju

Kontigent koji čini vojna bolnica sa 68 pripadnika Vojske Srbije odlazi u mirovnu misiju u Centralnoafričku Republiku.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

13:42

Default images

Ministar odbrane Bratislav Gašić ispratio ih je danas i poručio im da svoju zemlju tamo predstave kao državu posvećenu miru i idealima Ujedinjenih nacija.

Na svečanosti u Generalštabu Vojske Srbije u Beogradu, Gašić je rekao da će do kraja 2014. godine oružane snage Srbije u 18 mirovnih misija UN i EU imati ukupno oko 500 ljudi, što predstavlja "krunu" rada Srbije na polju očuvanja svetskog mira u poslednjoj deceniji.

Prema njegovim rečima, prilikom razgovora sa gotovo svim delegacijama drugih zemalja i vojski uvek je dobijao uveravanja da su srpski vojnici angažovani u misijama potpuno spremni i obučeni da obave sve zadatke i odgovore svim izazovima koji se pred njih postavljaju.

U obraćanju vojnicima i starešinama koji odlaze u Afriku, Gašić je rekao da je njihov zadatak da ono što su naučili u Srbiji primene u toj misiji a da, po povratku, nagomilano iskustvo prenesu mlađim kolegama koji još nisu imali priliku da borave u nekoj misiji.

Gašić ih je podsetio da je Srbija zemlja koja kontinuirano radi na izgradnji mira u svetu, u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima.

Na kraju svečanosti, Gašić je uručio zastavu Srbije koju će pripadnici VS nositi u mirovnoj misiji komandantu kontigenta pukovniku Milivoju Pajoviću.

Kontigent VS u mirovnoj misiji UN za stabilizaciju u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) čini vojna bolnica drugog nivoa sa 68 ljudi, od čega medicinski tim čini 46 ljudi, logistički deo 19 vojnika i starešina a troje ljudi će raditi u komandi kontigenta.

U toj misiji VS je od 20. septembra angažovala i po dva štabna oficira i dva posmatrača, što ukupan broj povećava na 72.

Zadatak te vojne bolnice biće pružanje medicinskih usluga pripadnicima misije iz drugih zemalja kao i medicinsko zbrinjavanje lokalnog stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: