Meron odao počast srpskim žrtvama

Predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron odao je počast srpskim žrtvama u nekadašnjem logoru u Čelebićima u Hercegovini.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

13:28

Default images

U Čelebićima je 1992. godine postojao logor u kojem su pripadnici Armije BiH držali zarobljenike srpske nacionalnosti.

"Došao sam ovde da odam počast žrtvama okrutnih i užasnih dela, počinjenih u logoru Čelebići pre više od dve decenije", piše u izjavi koju je novinarima pročitao Meron.

Predsednik Haškog tribunala rekao je da je tokom obilaska bivšeg logora i sada mogao da oseti patnju onih koji su tu bili zarobljeni.

Prema dostupnim podacima, u logoru Čelebići je u nečovečnim uslovima bilo zarobljeno najmanje 400 osoba, a 19 ih je ubijeno.

"Moja poseta ovom mestu ističe važnost rada Haškog suda u sankcionisanju individualne krivične odgovornosti, čime se daje doprinos svetu u kome je vladavina prava od najveće važnosti", rekao je Meron.

On je naglasio da se nada da će rad Suda doprineti jačanju vladavine prava i da se nikada više neće ponoviti ratne patnje, poput onih koje su preživele žrtve u Čelebićima.

Za zločine nad srpskim zarobljenicima u ovom logoru Haški sud je 2003. godine pravosnažno osudio trojicu bivših pripadnika Armije BiH. Hazim Delić je osuđen na 18 godina zatvora, Esan Landžo na 15, a Zdravko Mucić na devet godina.

Ovom prilikom, Meron nije želeo da komentariše burne reakcije u hrvatskoj javnosti zbog puštanja na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja, za šta se interesovala hrvatska agencija Hina.

"Ovo nije trenutak. Ovde sam da bih odao počast žrtvama logora u Čelebićima, a ne da bih raspravljao o drugim pitanjima", odgovorio je Meron.

Nakon posete Čelebićima Meron bi tokom dana trebalo da obiđe i selo Uzdol kod Prozora/Rame, gde su pripadnici Armije BiH ubili više od 40 hrvatskih civila i pripadnika Hrvatskog veća odbrane, preneli su lokalni mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: