"Al Hadri” propagira nacionalizam"

Drušštvo istoričara „"Al Hadri"“ nema nikakve aktivnosti osim da promoviše ekstremni albanski nacionalizam, kaže iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

11:40

Default images

Janjić je, reagujuži na pismo istoričara "“Al Hadri"” objavljeno na portalu Koha Ditore u kojem se navodi da manastir ima istorijsku prošlošt koja višše pripada Albancima nego Srbima, rekao da je reč o besmislenim i neosnovanim izjavama “društva” čija je jedina aktivnost propaganda.

Janjić je za RTV KIM u Čaglavici istakao da “"Al Hadri"” čini grupa ljudi u Dečanima koja nekoliko godina deluje, najvšiše ššireći negativnu propagandu prema manastiru Visoki Dečani i da nemaju nekih drugih aktivnosti.

"Uglavnom je reč o promociji ekstremnog albanskog nacionalizma uz otvoreni jezik mržžnje. Objavljivali su oni višše tekstova, pre svega usmereni su protiv manastira i konkretno protiv mene kao ličenosti", izjavio je Janjić.

Iguman Visokih Dečana je dodao da je poznato da je uloga manastira tokom sukoba na Kosovu bila da pomažže svima, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, naglasivši da ga zabrinjava pisanje kosovskih medija, pre svih Kohe koja je i objavila pismo istorijskog društva „"Al Hadri"“.

„"Ono ššto je zabrinjavajuće jeste da je taj njihov tekst objavljen nakon teksta o grafitima koje smo mi navodno pisali i da takve tekstove objavljuju vodeći kosovski mediji, među kojima je i Koha.net. To je krajnje neprofesionalno, jer je reč o jeziku mržžnje i pozivanju na linč jedne osobe, mene lično i moga bratstva i to je potpuno u suprotnosti sa svim zakonima i pravilima“", istakao je on.

Nakon ispisivanja pretećih poruka na objektima manastira, bratstvo i njihov iguman nemaju informacije da li je istraga utvrdila ko je odgovoran za pisanje grafita.

"„Mi smo maksimalno pomogli ljudima iz policije koji su ovde bili i u stalnoj smo saradnji i s Kforom. I dalje mislim da je reč o jednom aktu koji je proizvod jedne lošše atmosfere mržžnje, koja se sistematski razvija prema manastiru Visoki Dečani i svemu ššto je srpsko i nealbasnko na ovom prostoru“, kazao je Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: