Domaći džihadisti pretnja Balkanu

Učestvovanje građana iz zemalja regiona u borbama ID može prouzrokovati ozbiljne probleme na Balkanu, ocenio je danas crnogorski ministar pravde Duško Marković.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

12:10

Default images

"Znamo da deo crnogorskih građana učestvuje u raznim grupama koje su aktivne u borbama na Bliskom Istoku, ali je taj broj za sada neznatan. Ako pričamo o regionu u celini taj broj je mnogo veći i može prouzrokovati brojne probleme na Balkanu", rekao je Marković u intervjuu italijanskoj Agenciji Nova, koji prenose crnogorski mediji.

On je kazao da je veoma važno da se reaguje odmah, kako bi se taj problem neutralizovao.

"Nekoliko zemalja u regionu već je najavilo izmene Krivičnog zakona, a mi smo to učinili nakon rezolucije Ujedinjenih nacija o Islamskoj državi u septembru. Ovih dana ćemo organizovati javnu raspravu o tom zakonu, koji bi kaznio ne samo ljude iz Crne Gore koji se bore na tim ratištima, već i one koje im organizuju put", precizirao je Marković.

On je, medjutim, kazao i da je usvajanje zakona samo jedan deo rešenja tog problema.

"Moramo garantovati jak institucionalni okvir zdravom delu islamske zajednice na Balkanu, kako bi sprečili prostor za ekstremiste. Akcija ne može biti samo legislativna već i politička", smatra Marković.

Stvaranje Islamske države, kako je dodao, opasnost je ne samo za Evropu, već i čitav demokratski svet, pa reakcija ne sme biti samo vojna, već i politička, socijalna i ekonomska.

"Medjunarodna zajednica mora zajedničkim snagama da nadje, pre svega, inteligentan odgovor. Moramo biti pametniji od ekstremista, i tu ne mislim samo na vojni aspekt", zaključio je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: