HRW: UKR koristila kasetnu municiju

Ukrajinske snage koristile su kasetnu municiju na istoku Ukrajine, a postoji mogućnost da su to činili i pripadnici proruskih snaga.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

12:24

Default images

To pokazuju dokazi do kojih je došla organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW)

Čelnici ukrajinskih oružanih snaga demantovali su optužbe, a predstavnici proruskih snaga nisu bili dostupni za komentar, prenele su agencije.

Organizacija za ljudska prava sa sedištem u Njujorku saopštila je danas da je u istrazi u trajanju od nedelju dana, koju je sprovela na istoku Ukrajine ovog meseca, dokumentovana široko rasprostranjena upotreba kasetne municije.

Za mnoge napade nije moguće nepobitno utvrditi ko je odgovoran, ali "dokazi ukazuju na odgovornost ukrajinskih vladinih snaga za nekoliko napada kasetnom municijom" ovog meseca u Donjecku, glavnom uporištu proruskih snaga, navodi se u saopštenju HRW.

"Zaprepašćujuće je videti da se oružje koje je u mnogim državama zabranjeno koristi tako opsežno na istoku Ukrajine", izjavio je Mark Hiznej iz HRW.

"Ukrajinske vlasti treba da se odmah obavežu da ne koriste kasetnu municiju i pridruže se sporazumu koji je zabranjuje", dodao je Hiznej.

U 12 incidenata koji su dokumentovani, od kasetne municije poginulo je najmanje šest ljudi, dok je na desetine ranjeno, ali bi ovaj bilans mogao da bude veći, navodi HRW.

Prema izveštaju, u jednom od napada u kom je korišćena kasetna bomba 2. oktobra u Donjecku poginuo je jedan radnik Međunarodnog crvenog krsta.

U saopštenju HRW se dodaje da "okolnosti ukazuju da su antivladine snage možda takođe odgovorne za upotrebu kasetne municije".

"Ove optužbe su neosnovane", izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Bogdan Senjuk.

Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko, takođe, je demantovao navode HRW.

"Mi ne koristimo kasetnu municiju. Nju može da koristi samo avijacija, a naši avioni nisu leteli od objavljivanja prekida vatre 5. septembra", rekao je Lisenko.

Portparol kampanje za istok Ukrajine Vladislav Seleznjov okarakterisao je optužbe kao "potpunu besmislicu".

"HRV zna da je ovo zabranjeno oružje - a mi ne koristimo zabranjeno oružje. Niti granatiramo civilne četvrti jer to ugrožava živote. Ali naši protivnici stalno napadaju ove četvrti", dodao je Seleznjov.

Kasetne bombe eksplodiraju u vazduhu, pri čemu se na desetine manjih bombi rasprši se na području veličine sportskog terena.

Većina država zabranila je njihovu upotrebu na osnovu konvencije koja je postala međunarodni zakon 2010.

Konvenciju o zabrani kasetne municije 2008. potpisalo je 113 država, ali ne Ukrajina, kao ni SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: