NS: Ipak nije tunel, već kolektor

Novosadski areheolozi su utvrdili da je tunel iskopan ispod parkinga u ulici Ive Andrića kanalizacioni kolektor, piše 021.rs

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

13:54

Default images

Time su nakon višednevnih iskopavanja potvrđena prvobitna mišljenja stručnjaka da je tunel deo sistema za odvodnjavanje koji je građen krajem XIX i početkom XX veka, a ne legendarni tunel koji je povezivao Petrovaradinsku tvrđavu sa bačkom stranom kao što su se neki Novosađani ponadali.

Portparolka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Aleksandra Zeković navodi za 021.rs da se radi o delu sistema koji je služio za odvođenje otpadnih voda iz tog dela grada i koji se naslanjao na obližnju železničku prugu koja je tu bila od 1886. do šezdesetih godina prošlog veka.

"Tunel predstavlja ostatke industrijske arhirekture sa kraja XIX i početka XX veka. Na osnovu načina gradnje može se datirati u period od kraja XIX veka do perioda između dva svetska rata. On se nalazi na terenu koje je ranije karakerisao ritski predeo koji je često plavljen i u blizni je bio rukavac, koji je zabeležen na karti iz 1887. godine, čije su se vode slivale u Dunav u istom pravcu u kom je i ovaj tunel", objašnjava porpatrolka Zavoda.

Aleksandra Zeković kaže i da će posle arheoloških radova tunel biti zatrpan, a u mapama će biti upisano njegovo postojanje kao jednog od ostataka industrijskog razvoja grada.

Zbog iskopavanja tunela, prethodnih dana na samoj lokaciji su bili obustavljeni radovi na postavljanju toplovodne mreže i oni će sada biti nastavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: