Verbić: Osavremeniti obrazovanje

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da obrazovanje u Srbiji mora da prati savremene tokove evropskog sistema obrazovanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

18:43

Default images

On je istakao da ono treba da neguje duh tolerancije i da stvori obrazovanje koje će pružiti priliku svakom detetu.

Verbić je govorio na komemorativnoj akademiji u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji osnovanoj pre 181. godinu, koja danas obeležava svoj dan i sećanje na stradanje đaka i profesora 21. oktobra 1941. godine, u Drugom svetskom ratu.

"Naš zadatak je da stvorimo obrazovanje koje će pružiti priliku svakom detetu, bez obzira iz kog dela zemlje dolazi i koji mu je maternji jezik, da li je pripadnik neke od osetljivih grupa ili je izuzetno ambiciozan i napredan", rekao je Verbić.

On je dodao da je unapređenje sistema obrazovanja dugotrajan i težak posao u kome moraju da učestvuju svi njegovi činioci, svi zajedno, ne samo oni koji rade u obrazovnom sistemu nego svi koji žive u Srbiji, jer su svi zainteresovani i na neki način akcionari obrazovnog sistema ove zemlje.

Prema rečima Verbića, svuda u svetu je obrazovanje pred ogromnim izazovima i to nije karakteristika samo Srbije.

"Niko ne može da napravi prognozu šta će nam biti potrebno za pet ili deset godina", rekao je Verbić i zaključio da je danas najvažnije poneti iz jedne gimnazije veštinu kako da se uči.

On je rekao da obrazovanje mora da prati savremene tokove evropskog sistema obrazovanja i da neguje duh tolerancije.

"Više nego ikad potrebni su nam visoki profesionalni strandardi,i kritičko mišljenje i veštine za 21. vek", rekao je Verbić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: