Putin: Obama kao neprijatelj Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da su rusko-srpski odnosi u usponu, ali da je pristup SAD prema njegovoj zemlji neprijateljski.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

12:31

Default images

"Što se tiče perspektiva rusko-američkih veza, uvek smo težili otvorenim, partnerskim odnosima sa SAD. Međutim, zauzvrat smo od SAD dobijali različite primedbe i pokušaje mešanja u naše unutrašnje poslove", rekao je Putin u intervjuu beogradskoj “Politici“.

"Zatim je i predsednik Barak Obama sa tribine Generalne skupštine UN uključio 'rusku agresiju u Evropi' u spisak tri glavne pretnje za čovečanstvo danas, zajedno sa smrtonosnom groznicom ebolom i terorističkom grupom 'Islamska država", naveo je Putin u intervjuu pod naslovom "Obamin pristup Rusiji je neprijateljski".

Putin je rekao i da je Vašington počeo da okrivljuje Rusiju za krizu u Ukrajini nakon što su njegovi "štićenici" svojim "razuzdanim nacionalizmom izazvali neraspoloženje značajnog dela Ukrajine".

Govoreći o sankcijama protiv Rusije, Putin je kazao da im je cilj iluzoran ako im je cilj izolovanje Rusije.

"O kakvoj težnji prema deeskalaciji sukoba u Ukrajini može da se govori, ako se odluke o novim paketima sankcija donose i sankcije uvode skoro istovremeno sa postizanjem dogovora o pokretanju mirovnog procesa", zapitao je ruski predsednik.

On je rekao da sadašnje zahlađenje odnosa između Rusije i SAD nije prvo.

"Nadamo se da će partneri shvatiti nerazumnost pokušaja da ucenjuju Rusiju, te da će se setiti čime je bremenita nesloga između dve velike nuklearne države kada je strateška stabilnost sveta u pitanju. Sa naše strane spremni smo za razvoj konstruktivne saradnje na principima ravnopravnosti i stvarnog poštovanja intresa", ukazao je Putin.

Govoreći o odnosu Rusije i Srbije, Putin je istakao da je Srbija bila i ostaje jedan od ključnih partnera Rusije na jugoistoku Evrope.

"Naše zemlje i narode ujedinjuje viševekovna tradicija prijateljstva i plodne saradnje. Razvoju takvih odnosa doprinose zajednički interesi u politici privredi, kulturi, kao i u drugim sferama života. Danas su rusko-srpski odnsosi u usponu", istakao je Putin.

Predsednik Rusije je rekao da je ubeđen da će projekat "Južni tok" biti doprinos sveobuhvatnoj energetskoj bezbednosti Evrope.

"Od toga će dobiti svi, i evropski potrošači, uključujući i Srbiju", istakao je Putin.

On je izrazio uverenje da će današnja poseta Beogradu dati novi ozbiljan podsticaj tradicionalno prijateljskim odnosima dve zemlje, kao i da će oni iz godine u godinu rasti.

"Danas je naša zajednička obaveza - da se suprotstavimo heroizaciji nacizma... Da se dosledno borimo protiv svih oblika rasizma, ksenofobije, agresivnog nacionalizma i šovinizma", istakao je predsednik Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: