Svetski mediji: Politika i haos

Svi vodeći svetski mediji bave se skandalom sa meča između Srbije i Albanije, a mnogi su mu posvetili i prostor na naslovnoj strani.

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2014.

22:45

Default images

Meč između Srbije i Albanije prekinut je pred kraj prvog dela zbog skandalozne provokacije navijača gostujuće ekipe, a zatim i opšteg meteža na stadionu.

U 42. minutu nad stadionom Partizana se pojavila letelica na daljinsko upravljanje koja je nosila albansku zastavu sa porukom na kojoj je bila mapa tzv. Velike Albanije.

Sudija je prekinuo meč, zastavu je uhvatio Stefan Mitrović, kome je prišlo nekoliko igrača Albanije i započelo sukob.

Svetski mediji redom navode da je do incidenta došlo zbog zastave, ali u prvim izveštajima skoro niko nije naveo da je u pitanju zastava tzv. "velike Albanije", već je pisalo "zastava Albanije". Više o spornoj zastavi pročitajte u posebnom tekstu.

Nešto kasnije, u izveštajima je dodato da je u pitanju bila politička provokacija.

Tako britanski BBC navodi da je dron nosio "političku poruku", da je uletelo nekoliko baklji na teren, posle čega je arbitar Martin Etkinson naredio igračima da se povuku u svlačionice. "Sudija Martin Etkinson povukao je igrače dveju reprezetzacija u svlačionice, nakon ubačenih baklji na teren. Ipak, totalni haos je nastao, kada se dron koji je nosio zastavu Albanije pojavio iznad stadiona, što je dovelo do opšte tuče i meteža na terenu", stoji u vesti BBC.

Engleski Gardijan podseća na političku pozadinu duela između dve zemlje.

"Politički nabijena kvalifikaciona utakmica Srbije protiv Albanije, posle skidanja zastave koju je nosio dron od strane Aleksandra (Stefana) Mitrovića. Došlo je do opšteg haosa na terenu, što je dovelo da prekida utakmice", piše Gardijan.

Eurosport piše da se u svakom slučaju očekivao meč pun naboja, ali ne i kompletni haos koji je izazvao dron.

"Svakako da je meč između Srbije i Albanije bio pun naboja i pre početka, ali je ulazak drona sa albanskom zastavom na teren izazavao opšti haos i tuču, kako na terenu, tako i na tribinama", prenosiEurosport.

Italijanska Gazeta navodi da je na stadionu u Humskoj fudbal bio u 'trećem planu'.

"Tenzije, politika, pa tek onda fudbal... Tamo negde u pozadini. Bilo je jasno šta donosi meč dva rivala u grupi I, ali ono što se odigralo u Beogadu ne može ni da se zamisli", piše Gazeta.

Američki CBSSport navodi da je meč pomeren za sredu.

"Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je posle ulaska drona sa albanskom zastavom na teren, a duel će biti nastavljen u sredu", novodi CBS.

USToday takođe piše o velikim neredima, navodeći da su u opštoj tuči na terenu učestvovali i navijači i fudbaleri i policija i redari.

"Meč između Albanije i Srbije prekinut je posle ulaska drona sa zastavom Albanije na teren, posle čega je došlo do opšte tuče između navijača, fudbalera, policije i redara", prenosi USToday.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je nakon skandalozne provokacije albanskih navijača, koji su na bespilotnu letelicu okačili zastavu tzv. velike Albanije, a nakon toga je izbio opšti metež na stadionu i tuča na terenu.

U 42. minutu nad stadionom Partizana se pojavila letelica na daljinsko upravljanje koja je nosila albansku zastavu sa porukom na kojoj je bila mapa velike Albanije i male Srbije. Sudija je prekinuo meč, zastavu je uhvatio Stefan Mitrović, a nekoliko igrača Albanije prišlo je i započelo tuču.

Više fotografija i informacija na ovom linku.

Dva čoveka čiji su likovi bili na zastavi koja je isprovocirala nerede na stadionu Partizana su političar Ismail Đemali i ratni vođa Isa Boljetini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: