"Naš interes - ulaganje u vojsku"

Ministar odbrane Bratislav Gašić poručio je da investiranje u odbrambenu industriju i vojsku predstavlja strateški interes Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2014.

12:28

Default images

Otvarajući skup, Gašić je istakao da se investiranjem u sistem odbrane jača sveukupni privredni potencijal Srbije, objasnivši to činjenicom da su odbrambena i vojna industrija jedne od najvitalnijih grana domaće privrede.

"Uvek smo konkretnim merama podržavali opstanak i razvoj odbrambene industrije kroz istraživačke i razvojne projekte u oblasti naoružanja", rekao je Gašić.

Ministar odbrane je ocenio da je današnji skup prilika da se na jednom mestu sretnu svi uključeni u delatnost odbrambenih tehnologija i poručio da je Ministarstvo odbrane uvek bilo i biće otvorene za medjunarodnu vojno-tehničku saradnju, čemu svedoči veliki broj učesnika iz inostranstva.

Na dvodnevnom skupu biće predstavljeno 157 radova, od kojih 60 autora iz inostranstva.

Ukupno 157 naučnih radova iz oblasti odbrambenih tehnologija predstaviće autori iz Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Bugarske, Češke, Makedonije, Sudana, Belorusije, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Alžira i Austrije, navodi se u saopštenju.

VTI je vodeća srpska naučnoistraživačka ustanova u oblasti istraživanja i razvoja sredstava naoružanja i vojne opreme.

Osnovni zadatak VTI je istraživanje i razvoj novih i modernizacija postojećih sredstava naoružanja i vojne opreme za sve vidove Vojske Srbije.

VTI je deo Uprave za odbrambene tehnologije, Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane, a ta vojno-istraživačka ustanova akreditovana je kao naučna institucija Srbije.

Osnovni zadaci su istraživanja u specifičnim vojnotehničkim područjima koja služe kao osnova za programe razvoja novih sredstava naoružanja i vojne opreme.

Razvoj novih savremenih sredstava i sistema i modernizacija postojećih, takodje su zadaci VTI, kao i učešće u realizaciji zadataka i programa u oblasti vojne naučnotehničke saradnje s inostranstvom.

U zadatke VTI spadaju i pružanje stručne pomoći preduzećima vojne industrije kao i pružanje usluga civilnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: