Vučić: Srbiji najbolji izveštaj EK

Premijer Aleksandar Vučić sastao se sa Sebastijanom Kurcom i rekao da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije bolji od svih ostalih izveštaja u regionu.

Izvor: B92

Sreda, 08.10.2014.

10:44

Default images

Vučić je dodao i da potpredsednik SAD Džozef Bajden ima veoma izraženo poštovanje prema Srbiji, njenom rukovodstvu i onome što rade.

"Kada razgovaram sa Sebastijanom Kurcom, ne mogu da sakrijem osmeh. Ovo što sam umoran, umoran sam od dvodnevnog pažljivog čitanja izveštaja - trebalo mi je 12 sati da ga pročitam i posle sam još 12 sati pažljivo radio na izveštaju, pa ako i imam podočnjake, imam ih od izveštaja", rekao je Vučić na konferenciji za novinare s austrijskim ministrom spoljnih poslova.

Kada je reč o razgovoru s američkim potpredsednikom Bajdenom, Vučić je rekao da su njegove reči bile mnogo ljubaznije i lepše i govorile više toga dobrog o Srbiji od onoga što je dostavljeno medijima u saopštenju, dodajući da je Srbija veoma zahvalna SAD na podršci reformama u Srbiji.

Na pitanje da li je Austrija dala više pomoći nakon poplava nego Rusija, Vučić je rekao da Srbija poštuje svaku zemlju i da su Rusi veoma brzo poslali spasioce, ali da je Austrija dala više pomoći za saniranje štete od poplava.

On je ponovio i da su najviše pomoći uputile UAE, Austrija i Norveška, kao i Japan.

Vučić je takođe rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin 16. oktobra posetiti Srbiju, koja se "ne stidi kada o tome govori, već se naprotiv, ponosi svojom antifašističkom borbom".

Kurc čestitao Srbiji na pozitivnom izveštaju EK

Foto: Tanjug
Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc čestitao je danas srpskom premijeru Aleksandru Vučiću na Izveštaju o napretku Srbije koji Evropska unija predstavlja danas u podne, za koji je rekao da ima "pozitivan skor" pre svega u sprovođenju reformi u oblasti privrede.

"Mogu da izrazim zadovoljstvo što je skor Izveštaja o napretku Srbije tako pozitivan i želim premijeru Aleksandru Vučiću da čestitam na pet meseci rada na reformama, pre svega u oblasti privrede, jer to jeste dobro za rast poverenja investitora", rekao je Kurc i dodao da taj dosadašnji rad zaslužuje "veliku čestiku".

Kurc je rekao i da ga je novi komesar za proširenje EU, Austrijanac Johanes Han, zamolio da srpskom premijeru prenese pozdrave i da je poručio da se raduje saradnji sa Srbijom u procesu priključenja.

Austrijski ministar je rekao i da je glavni razlog posete austrijske delegacije saniranje majskih poplava koje su zadesile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

"Austrija je srećom bila u situaciji da efikasno reaguje i pruži pomoć u brojnim oblastima", rekao je Kurc i dodao da su to učinile vlasti, ali i nevladine organizacije i privatna lica koji su bili spremni da pomognu i kod kojih, kako je rekao, vlada veliki stepen simpatija prema Srbiji.

Kurc je istakao da naročito želi da premijeru Vučiću zahvali na odnosu prema sredstvima dobijenim za sanaciju poplava, dokumentaciji i spiskovima gde su sredstva otišla i na koji način će biti upotrebljena.

"To je veoma važno, jer se to u drugim zemljama ne podrazumeva", rekao je austrijski premijer.

Uz napomenu da je u Beograd doputovao s predsednikom Rajfajzen banke, koja je u Srbiji aktivna ne samo kao banka već i kao Unika osiguranje, Kurc je naglasio da je to prva firma koja je navela da Srbiji treba da se pomogne nakon majskih poslova.

Kurc je rekao i da je u Beograd doputovao s glavnim urednikom "Kurira", austrijskih dnevnih novina koje su, dodao je, brzo napravile kampanju i prikupile donacije privatnih lica, kao i sa predstavnicima Karitasa i Crvenog krsta, dve najveće austrijske nevladine organizacije koje se staraju o tome da pomoć bude usmerena na pravo mesto.

Komesar za proširenje EU Štefan File rekao je ranije danas da je impresivno koliki je put u procesu evropskih integracija prešla Srbija tokom njegovog petogodišnjeg mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: