Kijev uzvraća krivičnom istragom

Ukrajinsko državno tužilaštvo pokrenulo je krivičnu istragu protiv Istražnog odbora Ruske Federacije zbog sumnje da podržava proruske snage na istoku zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

11:55

Default images

Taj potez, kako je preneo Rojters, izgleda kao odgovor na krivičnu istragu koju je juče započeo Istražni odbor Ruske Federacije, protiv "neidentifikovanih predstavnika ukrajinskog političkog i vojnog vrha, Nacionalne garde i nacionalističkih organizacija koje je optužio da čine genocid".

Te dve istrage će, navodi britanska agencija, još dalje povećati napetost između dve bivše sovjetske zemlje i dodatno opteretiti prekid vatre koji je dogovoren 5. septembra između kijevskih i proruskih snaga, a obeležen je svakodnevnim čarkama i artiljerijskim dejstvima.

Ukrajinsko tužilaštvo je saopštilo danas da je otvorilo krivičnu istragu protiv zvaničnika ruskog istražnog odbora, koji je odgovoran samo predsedniku Vladimiru Putinu. U saopštenju se oni optužuju za nezakonito mešanje u rad ukrajinskih bezbednosnih i vojnih službi.

"To mešanje ima za cilj da se pomogne terorističkim organizacijama Narodna Republika Donjeck i Narodna Republika Lugansk u njihovim kriminalnim aktivnostima i ometanju rada vladinih predstavnika.

Portparol Ruske istražne komisije Vladimir Markin optužio je juče kijevsko rukovodstvo da je počinilo genocid protiv svojih građana koji govore ruski, upotrebom teškog naoružanja protiv proruskih snaga.

Istragom je utvrđeno da su ubistva građana Ukrajine sa ruskog govornog područja rezultat upotrebe Grad i Uragan raketa, nevođenih avionskih raketa s kasetnim bojevim glavama, taktičkih raketa Točka-U i drugih vrsta teškog ofanzivnog naoružanja neselektivnog tipa, prenela je ruska novinska agencija Itar-Tas.

Kao rezultat tih akcija, najmanje 2.500 ljudi je poginulo, rekao je Markin.

Osim toga, dodao je Markin da je, preko 500 stambenih objekata, objekata komunalnih usluga i objekata društvenog značaja, bolnica, dečijih i opšteobrazovnih institucija uništeno u regionu Donjecka i Luganska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: