Škotsko otcepljenje bi bilo opasno

Škotsko otcepljenje bi imalo negativan uticaj jer zašto bi u unijama želeli da ostanu neki drugi koji su manje zadovoljni od Škota u Britaniji, kaže Spasojević

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

17:11

Default images

U slučaju pobede separatista s mape sveta bi nestala Velika Britanija.

Bivši ambasador Dušan Spasojević je naglasio da su Škotska i Engleska zajedno ušle u Uniju pre 300 godina, i da bi za Veliku Britaniju otcepljenje, u političkom smislu, značilo isto što i za SFRJ otcepljenje Hrvatske i Slovenije devedesetih, jer je bez te dve republike i socijalistička Jugoslavija bila obesmišljena, pa bi tako i bez Škotske Velika Britanija bila obesmišljena.

Na pitanje koliko je jak suverenistički blok u Škotskoj, Spasojević kaže: "Blok separatista je, očigledno, izuzetno jak, on ima blizu 50 odsto građana Škotske, mada poslednje tri ankete govore da prednost imaju oni koji žele da ostanu u sastavu Velike Britanije".

"Ali taj blok je jak zbog jedne trapave kampanje koji su vodili unionisti, a koju je vodio jedan drugorazredni političar, bivši ministar finansija, jedne stranke koja se ne nalazi na vlasti", kaže Spasojević. "Premijer Kameron, vođa opozicije i vođa socijaldemokrata praktično su gurali stvari pod tepih, sve dok prošle nedelje nisu videli jednu anketu da je moguće da pobede separatisti", rekao je Spasojević.

Ukoliko se Škotska otcepi, to bi, prema njegovom mišljenju, imalo veoma negativan odjek zbog ostalih separatističkih pokreta. "Škotski presedan bi bio veoma opasan, bez obzira na to što bi Škotska imala pravo da se otcepi, što vlada u Londonu dozvoljava."

"Jer, ukoliko su oni, koji su živeli u jednoj uspešnoj uniji, koji su imali sva prava u okviru Velike Britanije, pravo na svoj identitet, poseban parlament, obrazovni i pravni sistem, zastavu i grb, fudbalsku reprezentaciju, ako su oni želeli da izađu, zašto bi u nekim drugim unijama želeli da ostanu neki koji su mnogo više nezadovoljni nego Škoti?", zaključuje Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: