Uz islamiste tri borca iz Srbije

Sa teritorije Srbije u Irak i Siriju otišlo je troje ljudi koji se bore u redovima Islamske države, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

11:36

Default images

Kako se navodi, sa teritorije Crne Gore u Irak i Siriju otišlo je 30 islamskih dobrovoljaca. Polovinu pripadnika ekstremističke grupe Islamska drzva čine borci iz drugih zemalja, procene su američke Centalne obaveštajne agencije (CIA) koje prenosi, Radio Slobodna Evropa.

U analizi se navodi da značajan broj pripadnika Islamske države dolazi iz Bosne i Hercegovine (BiH), Albanije, sa Kosova.

Srbija se, prema infografici predstavljenoj na sajtu Radija, sa samo tri borca na strani islamskih ekstremista nalazi u grupi zemalja sa najmanjim brojem takvih boraca.

Od svih zemalja regiona najviše dobrovoljaca u redovima islamskih ekstremista ima BIH - 350, a slede Kosovo sa 150, Albanija sa 140, dok je iz Makedonije "u džihad" otišlo 20 dobrovoljaca, procene su iz analize koju je objavio RFE.

U analizi se medju zemljama koje prednjače po broju dobrovoljaca na strani islamista, sa više od 600 boraca, navode i Francuska, Britanija i Jordan.

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ne raspolaže podacima o broju islamista iz Crne Gore koji se bore na strani Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: