Petak, 05.09.2014.

09:33

Borbe u Marijupolju i Donjecku

Iako je za petak najavljeno primirje u Ukrajini, sukobi na istoku države, u Marijupolju, nisu obustavljeni; prošle noći je u Donjecku poginulo petoro ljudi.

Izvor: Tanjug

Default images

Ranjeno je devetoro građana Donjecka, a u noći između četvrtka i petka u čitavom gradu su se čuli plotuni iz teškog oružja, kao i artiljerijska paljba.

Štab ustanika samoproglašene Donjecke Narodne Republike tvrdi da je sinoćnih borbi više od 50 pripadnika ukrajinskih snaga ubijeno ili ranjeno, a borbe su se vodile u široj oblasti aerodroma Donjeck.

Kako prenosi agencija RIA Novosti, proruske snage tvrde da su u oblasti naselja Vasiljevka i Sčastije ubili ili ranili najmanje 23 pripadnika ukrajinskih snaga, da su u Donjeckoj oblasti uništili konvoj Nacionalne garde, ubivši ili ranivši pritom 20 ukrajinskih boraca, kao i da su u Luganskoj oblasti, u naselju Fašejevka ubili ili ranili 14 pripadnika ukrajinske artiljerijske grupe.

Ta agencija navodi da ukrajinske snage nastavljaju da vode borbe s proruskim snagama kod jednog od ključnih gradova na istoku, Marijupolja, i da štab teritorijalne odbrane grada tvrdi da se sukobi vode na desetak kilometara od grada i da je "grad zaštićen".

U Marijupolju se sada nalazi rukovodstvo Donjecke oblasne administracije, koje je napustilo Donjeck, koji kontrolišu ustanici.



Ukrajinski UNN prenosi saopštenje dobrovoljačkog bataljona "Azov", čitavu noć pozicije ukrajinskih snaga bile su izložene artiljerijskoj i minobacačkoj vatri, ali i da bataljon "drži pozicije".

Navodi se da su u okolinu Marijupolja stigli pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, da ukrajinska vojska "vodi borbu protiv okupatora" i da zajedno s "Azovom" vodi ofanzivu prema Novoazovsku.

Predstavnik Štaba za antiterorističku akciju Leonid Matjuhin u Kijevu je saopštio da "sinoćnji napad terorista na zapadni deo Marijupolja nije uspeo zahvaljujući naporima lokalnog stanovništva".

"Snage antiterorističke operacije odbile su napad, sprečivši upad ekstremista i uništivši njihovu živu silu i tehniku", naveo je Matjuhin.

Ukrinform je preneo tvrdnju pres službe Nacionalne garde da su ukrajinski vojnici tokom borbe kod naselja Širokino, 20 kilometara istočno od Marijupolja, "neutralisali protivnika".

"Združenim snagama, čiju su većinu sačinjavali borci bataljona 'Azov', uništena su minimum četiri tenka i uništena je živa sila terorista. Tačan broj neprijateljskih gubitaka se precizira", rekao je sagovornik ukrajinske agencije.

S druge strane, ruski Itar-Tas je javio, pozivajući se na očevice, da su proruske snage uništile punkt ukrajinskih snaga na ulazu u Marijupolj, da su pripadnici bataljona "Azov" imali žrtve i da su se povukli ka gradu.

UNN prenosi da su predstavnici posmatračke misije OEBS izrazili zabrinutost zbog intenziviranja borbenih dejstava nedaleko od Marijupolja, pre svega na istoku, u oblasti Širokina i naselja Bezimeno, udaljenog 34 kilometra od Marijupolja.



Rojters je iz Kijeva preneo izjavu ukrajinskog vojnog portparola Andreja Lisenka da je približno 2.000 ruskih vojnika poginulo u konfliktu na istoku Ukrajine, ali da je "nemoguće nezavisno potvrditi te podatke" i da Rusija poriče da šalje vojnike u Ukrajinu da podrži proruske snage.

Prema podacima UN, od sredine aprila u ukrajinskom konfliktu poginulo je više od 2.600 ljudi,a približno šest hiljada njih je ranjeno. Neimenovani komandant ukrajinske dobrovoljačke vojske iz Marijupolja rekao je da su pripadnici njegove formacije bili pod artiljerijskom vatrom cele noći.

Takođe, naveo je da su ukrajinske snage uspele da zaustave proboj proruskih aktivista i da se njihove trupe nalaze u zalivu.

AFP javlja da se u predgrađu Marijupolja čuju žestoki odjeci artljerijskog naoružanja, a sukoba je bilo i u Donjecku, u četvrtak uveče se čula serija eksplozija, najverovatnije iz pravca aerodroma.

U petak bi u Minsku trebalo da budu nastavljeni razgovori Kontakt-grupe o primirju u Ukrajini, a proglas završetka ratnog stanja najavio je predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: