Svet 0

28.05.2024.

8:55

Tri zemlje će danas priznati palestinsku državu

Španija, Irska i Norveška danas će zvanično priznati palestinsku državu, uprkos burnoj reakciji Izraela na najavu o priznanju Palestine.

Izvor: Tanjug

Tri zemlje će danas priznati palestinsku državu
Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti, File

Podeli:

Tri države navele su da će priznanje ubrzati napore da se obezbedi prekid rata u Gazi, prenosi Rojters.

"Nadamo se da će naše priznanje i naši razlozi pomoći drugim zapadnim državama da krenu našim putem, jer što nas je više, to ćemo više imati snage da nametnemo prekid vatre", izjavio je ranije španski premijer Pedro Sančez.

Iz Španije je u ponedeljak najavljeno da će ta zemlja pozvati druge članice Evropske unije da zvanično podrže naredbu Međunarodnog suda pravde Izraelu da odmah obustavi svoju operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Izrael je na najavu ove tri države da će priznati palestinsku državu odgovorio opozivanjem svojih ambasadora iz Madrida, Osla i Dablina. Španija i Irska biće najveće i najuticajnije države u EU koje su priznale državu Palestinu, pridružujući se Švedskoj, Kipru, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

U prethodnim mesecima Velika Britanija, Australija, Malta i Slovenija su nagovestile da će priznati Palestinu.

Iz Francuske je rečeno da "sada nije trenutak" za priznanje Palestine, dok je Nemačka stala uz najvećeg izraelskog saveznika SAD, insistirajući na tome da se rešenje o dve države može postići samo dijalogom, a ne priznanjem.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: