Oformiti sud za zločine na Kosovu

Tužilaštvo za ratne zločine i Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih traže formiranje specijalnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru KiM.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

15:38

Default images

Potrebno je što pre oformiti takav sud kako bi se počinioci konačno pronašli i osudili, složili su se predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji i zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić na današnjem sastanku.

"Očekujem mnogo od formiranja tog budućeg suda. Mislim da će tu porodice naših žrtava dobiti priliku da pred svetskim javnim mnjenjem ispričaju priču o njihovoj nesreći. S druge strane, tu će biti neki optuženi koji su upravo odgovorni za tu njihovu nesreću i mislim da je to korak napred", izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić nakon sastanka.

On kaže i da se još ne zna kako će izgledati taj sud, niti kakva će biti optužnica, ali kako dodaje, "veoma je važno da se nešto ipak pomerilo u okviru međunarodne zajednice".

Na sastanku je bilo reči o tome šta je Tužilaštvo do sada uradilo po pitanju zločina na KiM.

"Porodice nestalih, ubijenih, kidnapovanih imaju potpuni pravo da budu ljute. Svako ko ima nekoga čija se sudbina do danas nije razrešila ima pravo da postavlja pitanje svim državniam institucijama. Upravo zato smo mi danas i napravili ovaj sastanak sa porodicama da vidimo u kojoj granici mi kao Tužilaštvo možemo da pomognemo", rekao je Vekarić.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KIM Simo Spasić apelovao je na međunarodnu zajednicu da se što hitnije oformi sud za ratne zločine, istakavši da će "zid plača" odnosno zid sa 2.500 fotografije nestalih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na KiM ispred Specijalnog suda tu i ostati sve dok se on ne oformi.

"Apelujem na Vladu Srbije - nema nikakvog dogovora i sporazuma sa dokazanim ratnim i posleratnim zločincima", rekao je Spasić.

Podsetio je i da su porodice žrtava na KiM već peti dan ispred tog suda i da punih 16 godina čekaju da se počinioci kazne.

"Došli smo do ovog tužilastva da vidimo šta je do sada urađeno i šta će ono dalje da radi kako bi se počinioci pronašli i konačno osudili... Šta će vam veći dokaz nego onaj od majke čije je dete uzeto iz njenog naručja ili iz njene kuće i koja zna ko je kidnaper i ubica", rekao je Spasić.

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije predalo je pre tri dana Tužilaštvu za ratne zločine listu zahteva za procesuiranjem albanskih zločinaca za koje sumnjanju da su odgovorni za smrt i nestanak njihovih stradalih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: