Islamisti hoće ceo Balkan u kalifat

Islamistička paravojna grupa Islamska država objavila je petogodišnji plan osvajanja drugih država, uključujući i ceo Balkan.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

19:31

Default images

Plan vođe Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija, prema objavljenoj geografskoj karti, obuhvata ceo Balkan, Mađarsku, Austriju, deo Ukrajine, Bliskog istoka, severa Afrike i većeg dela Azije, u kojima bi, ukoliko budu osvojeni, bili uvedeni šerijatski zakoni.

Al-Bagdadi, proglašen je kalifom Ibrahimom, vođom svih muslimana i drugim Bin Ladenom, a svi muslimani pozvani su da iskažu vernost novom vladaru i odbace demokratiju i sve što dolazi sa Zapada, navodi "Jutarnji list" pozivajući se na pisanje "Slobodne Dalmacije".

Posle proglašenja kalifata, Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), promenila je naziv u Islamska država, a za hvatanje Abu Bakra al-Bagdadija, Sjedinjene Američke Države ponudile su 10 miliona dolara.

Iako ga opisuju kao ambicioznog nasilnika, vrhunskih taktičkih sposobnosti, o Al-Bagdadiju se vrlo malo zna.

Do sada su objavljene samo dve njegove fotografije čija autentičnost nije dokazana, jer se, u obraćanjima svojim borcima skriva iza maske, zbog čega je poznat i kao "nevidljivi šeik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: