BiH: Potvrđena optužnica za Goražde

Sud u Bosni potvrdio optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Armije BiH za ratni zločin protiv srpskih civila u izbegličkoj koloni iz Goražda 1992. godine.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

09:34

Default images

Kako je navedeno u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine Srbije, sud BiH je u sredu, 20. avgusta, potvrdio optužnicu po kojoj se nekadašnji komandir Diverzantskog voda Armije BiH Muhamed Šišić i bivši pripadnici tog voda Emir Drakovac, Aziz Šuša i Tarik Šišić terete za napad na civile u selu Kukavice, kada je ubijena najmanje 21 osoba, među kojima su bile majke sa decom i starije osobe.

U saopštenju je istaknuto da se Šišić, Drakovac, Šuša i Šišić terete da su organizovali i izvršili napad na kolonu izbeglica koja se kretala iz mesta Jabuka, od Goražda prema Rogatici, a koja je za posledicu imala smrt i teške povrede više civila.

Optužnica tereti Drakovca i da je krajem 1992. godine, na području opštine Foča, počinio ubistva, mučenja i sakaćenja sekirom jednog civila i jednog ratnog zarobljenika.

Do pravosudnog epiloga u još jednom predmetu i podizanja optužnice došlo je zahvaljujući saradnji Tužilaštava za ratne zločine Srbije i BiH.

U prostorijama Tužilaštva za ratne zločine oranizovano je ispitivanje svedoka, a u okviru saradnje dva Tužilaštva ustupljeni su raspoloživi dokazi i informacije u tom predmetu.

Kako je navedeno, u napadu je ranjeno više žrtava, a izvršena je pljačka i paljenje imovine koju su sa sobom prevozili izbegli srpski civili.

Ovaj predmet je još jedan u nizu 42 predmeta ratnih zločina u kojima su, od januara 2013. godine do sada, razmenjene informacije i dokazi sa Tužilaštvom BiH.

Saradnjom dva tužilaštva na osnovu Protokola učvršćuje se vladavina prava u regionu, sprovodi borba protiv nekažnjivosti ratnih zločina i ostvaruje pravo žrtava na pravdu, a ovu saradnju podržavaju i institucije EU u procesu evropskih integracija Srbije i BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: