Da li je u UKR zarobljen Srbin?

Slovačke vlasti proveravaju da li je borac proruskih snaga koji je zarobljen u Ukrajini, srpski dobrovoljac sa slovačkim pasošem-pravim ili lažnim, ili Slovak.

Izvor: Beta

Sreda, 20.08.2014.

12:30

Default images

Ako je Slovak, onda bi to bio prvi zarobljeni državljanin Evropske unije koji se borio s proruskim snagama, javljaju slovački mediji.

"Za sada nemamo zvaničnu potvrdu da su ga zarobili. Ako nam potvrde da je zaista slovački državljanin, proverićemo da li ima važeći pasoš i kako ga je dobio", kazao je slovačkoj agenciji TASR portparol slovačkog MUP-a Ivan Netik.

"Zatražili smo zvaničnu potvrdu da je reč o slovačkom državljaninu. Dok je ne dobijemo, nemamo šta da komentarišemo. Pasoš je jedna stvar, čovek druga. Ako i ima slovački pasoš, ne znači da je naš državljanin", kazao je za današnju "Pravdu" portparol Ministarstva inostranih poslova Boris Gandel.

Da je u Ilovajsku na istoku Ukrajine zarobljen državljanin Slovačke, navodno srpskog porekla, s pasošem na ime Mihal Rohač, rođen u Banskoj Bistrici, koji se od jula, kao dobrovoljac, bori na strani proruskih snaga, napisao je na Fejsbuku savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Andrej Haraščenko.

On nije, međutim, mogao da novinarima slovačkog lista "Pravda" da saopšti više detalja, zato što je u borbama teško ranjen komandant ukrajinske jedinice koji ga je obavestio o hapšenju i o tome da su nađena tela još šestorice poginulih proruskih boraca, navodno dobrovoljaca iz Srbije.

Zoran Andrejić iz srpskog četničkog pokreta čiji su dobrovoljci otišli u Donjeck i bore se na proruskoj strani, kazao je slovačkom listu da nema informacije da je među njihovim dobrovoljcima neko sa slovačkim pasošem, a ni ime Mihal Rohač mu nije poznato.

U Slovačkoj živi nekoliko desetina ljudi istog imena, samo u Banskoj Bistrici najmanje desetorica, a jedan od njih, bivši vojnik čija je slika na internetu, rekao je novinarima da će preduzeti pravne korake da odbrani svoj ugled i da se njegove fotografije uklone s društvenih mreža i iz medija.

"Kako biste se osećali da neki mediji objave vaše fotografije s društvenih mreža i navedu da ste separatista koga su zarobili negde u Ukrajini? U Ukrajini nisam bio nikada, a pasoš koji ne važi već dve godine mi je tu, u kući", kazao je novinarima taj Mihal Rohač iz Banske Bistrice.

Na oprez prema vestima o stranim dobrovoljcima ili plaćenicima na obe strane, zbog toga što se koriste u propagandnom ratu, pozvalo je danas zvanično i Ministarstvo inostranih poslova susedne Poljske.

Kategorično se ograđujemo od medijskih nagađanja o učešću državljana Poljske u sukobu na istoku Ukrajine. Do sada nije potvrđena nijedna od tih informacija, što svedoči o tome da se takve optužbe koriste u propagandnom ratu, objavljeno je na sajtu poljskog MIP-a.

I u Poljskoj i u Slovačkoj je učešće u oružanim sukobima van domovine prestup za koji sledi zatvor.

Bez obzira na to da li su dobrovoljci ili plaćenici, Slovaci u tom slučaju mogu biti kažnjeni s maksimalno osam godina zatvora, a Poljaci s pet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: