Donjeck: Granatirana bolnica

Jedna osoba je poginula, a dve su povređene kada je granata pogodila bolnicu u Donjecku, uporištu proruskih aktivista, saopštili su medicinski zvaničnici.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 07.08.2014.

09:38

Default images

"Danas kao rezultat grantiranja donjecke gradske bolnice, jedna osoba je poginula, a dve su povređene", izjavio je neimenovani regionalni zdravstveni zvaničnik i dodao da među žrtvama nema lekara, preneo je AFP.

Ukrajinske snage su ranije danas otvorile artiljerijsku vatru na oblast oko ključne baze proruskih snaga u centru Donjecka, koji je uporište proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, saopštile su vlasti tog grada.

Granatirano je područje oko regionalnog sedišta ukrajinske bezbednosne agencije SBU, navela je gradska skupština Donjecka, upozoravajući ljude da se sklone s ulica i odu na bezbedno mesto.

U granatiranju opkoljenog Donjecka poginula su tri, a ranjeno je pet civila, saopštile su vlasti tog grada u istočnoj Ukrajini.

U artiljerijskoj vatri oštećena su tri stambena bloka i pet kuća u jugoistočnom delu Donjecka koji se zove Buđonivski. U industrijskom gradu Donjecku živi milion ljudi.

Uništene su i dve kuće u jednom naselju u zapadnom predgrađu, ali nema izveštaja o žrtvama.

Ukrajinska vojska je objavila da se sprema da zauzme Donjeck, pošto je tokom prethodnih mesec dana uspela da opkoli proruske snage u tom gradu. Juče je prvi put izvršen vazdušni napad blizu centra Donjecka, pa se strahuje da bi ulice tog grada mogle postati novo bojno polje.

Građanski rat u Ukrajini traje skoro četiri meseca i do sada je u njemu poginulo više od 1.300 ljudi.

Više od 285.000 ljudi izbeglo je iz svojih domova, pokazuju podaci UNHCR, koji je upozorio na opasnost od "masovnog egzodusa" ako se sukobi pojačaju.

U Lugansku, drugom uporištu proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, vlasti su upozorile da preti "humanitarna katastrofa" zbog toga što su zalihe vode, hrane i goriva potrošene.

Ukrajinska vojska priprema napad na Donjeck i grad Makevka, saopštili su ranije danas predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Ukrajinska vojska priprema napad na Donjeck i grad Makevka i zato premešta velike količine artiljerijskog oruđa i znatan broj vojnika, saopštila je danas pres služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Sinoć granatirana predgrađa Donjecka

Ukrajinska vojska je sinoć granatirala zapadna i južna predgrađa Donjecka. Žestoke borbe vodile su se tokom jučerašnjeg dana u oblasti između grada Snežnoje i sela Dmitrovka, javlja Itar-Tas.

Proruske snage su porazile dve jedinice ukrajinskih snaga koje su napuštale selo Đakovo u regionu Luganska, navela je pres služba.

Deo ukrajinskih snaga probio se u grad Miusinsk. Proruske snage u Donjecku nastavile su borbe u toj oblasti i jačaju pozicije.

Kako prenose lokalni mediji, napad ukrajinske vojske po naselju Petrovski u Donjecku počeo je oko 20 sati u sredu, 6. avgusta, s više tenkova i oklopnih transportera.

Pobunjenici navode da su u zasedi uništili tri transportera i tenk, nakon čega je napad obustavljen.

Prema istim navodima, od artiljerijske i minobacačke vatre uništeno je više kuća i solitera, teško je oštećena trafostanica, a ima više povređenih građana.

Pobunjenici su naveli da očekuju nov napad na Donjeck, jer su primetili da je Ukrajina dopremila veliku količinu artiljerije i oklopnih jedinica oko grada.

Borbe su se nastavile i na prilazima Donjecka, u naselju Marinka, koje je tokom prethodnog dana u nekoliko navrata bilo pod kontrolom obe
sukobljene strane.

Teške borbe nastavljaju se i u Šahtjorsku i Latiševu.

Nijedna strana ne navodi gubitke nakon višednevnih teških borbi, ali fotografije koje stižu s ratišta ukazuju na to da su na obe strane izginuli i ranjeni mnogi.

Ruski mediji prenose da je ukrajinsko Ministarstvo odbrane odlučilo da rasformira specijalni paravojni bataljon "Ajdar", koji popunjavaju ekstremni ukrajinski nacionalisti i pripadnici desničarskih stranaka.

Zvanično se kao razlog, saopštio je taj izvor, navodi to što oficiri "Ajdara" nisu sprečili pljačku i nasilje nad lokalnim stanovništvom u zauzetim gradovima i selima, ali proruski pobunjenici navode da je to posledica teških gubitaka koje je jedinica pretrpela.

Bataljon "Ajdar" nije u sastavu regularne ukrajinske vojske, već se bori kao samostalna paravojna jedinica pod komandom policije.

Juče je od ostataka ljudstva i tehnike nekadašnje 79. Vazdušno-desantne brigade, koja je pretrpela teške gubitke kod Saur Mogile i u "južnom kotlu", odnosno okruženju u kojem su se našle neke ukrajinske jedinice u blizini granice s Rusijom, ukrajinska vojska formirala bataljon Feniks.

Ta jedinica imaće oko 500 dobrovoljaca i biće naoružana oklopnom tehnikom koja je ranije izbačena iz upotrebe i remontovana zbog planirane prodaje nekim afričkim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: