Ciklon iz Hrvatske stiže u Srbiju

Ciklon koji je bio iznad Hrvatske, a koji je trenutno nad Zagrebom, večeras bi trebalo da zahvati i Srbiju i donese jake pljuskove i grmljavinu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.07.2014.

16:45

Default images

Slobodan Sovilj iz RHMZ upozorava da će se ciklon večeras primaći i granicama Srbije. "Nakon što je pogodio Hrvatsku, s naglaskom na primorju, ciklon se izmestio u kontinentalni deo Bosne i Hercegovine, a večeras će se primaći i granicama Srbije".

Tokom noći i sutra očekuju se obilne padavine, a moguće su i nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

"Pljuskovi sa grmljavinom zahvatiće zapadne delove Srbije. Očekuje se od 20 do 40 litara kiše po metru kubnom, lokalno i do 60", dodaje Sovilj.

On, međutim, ističe da se ova količina padavina ne odnosi na šire područje Srbije, već na određene lokalitete.

Podsetimo, jako nevreme je danas zahvatilo Hrvatsku - uglavnom primorje. Ciklon nad Hrvatskom doneo je kišu, grmljavinu i "pijavice".

U Bosni i Hercegovini "upaljen" je narandžasti meteorološki alarm zbog najavljenih obilnih kiša i jake grmljavine za neke oblasti - banjalučku, tuzlansku, bihaćku, kao i za regije Mostara i Trebinja.

Naradžasto upozorenje se daje kada su prognozirane opasne vremenske pojave, jači i učestaliji grmljavinski procesi takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

I Hidrometeorološki zavod RS upozorio je da bi, usled obilnih pljuskova koji se očekuju, u naredna dva dana moglo doći do bujičnih poplava manjih vodotokova u severnom i severozapadnom delu RS.

Upozorenje Štaba u Paraćinu zbog mogućih poplava

Štab za vanredne situacije u Paraćinu naložio je danas pripravnost opštinskim službama zbog mogućih bujičnih poplava od pljuskova najavljenih za sutra i
prekosutra.

Štab je, posle upozorenja Hidrometeorološkog zavoda Srbije da se i na teritoriji Paraćina očekuje veća količina kiše, utvrdio neophodne mere, navodi se u saopštenju.

Očekuje se 20 do 30 litara kiše po kvadratnom metru za tri sata u narednih nekoliko dana, te i porast vodostaja reke Crnice.

"Ipak, i ukoliko dodje do izlivanja ne očekuje se količina vode kao 15. maja", rekao je predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović koji je i komandant štaba.

"Srbijavode" su očistile korito Crnice na dva mesta, ali moguće je izlivanje bujičnih voda u selima kod Paraćina.

Zbog toga je naložena pripravnost komunalnoj inspekciji, policiji i predsednicima mesnih zajednica: da prate stanje i izveštavaju dežurnu službu policije o promenama i eventualnim opasnostima.

Komunalnom preduzeću je naloženo da pripremi džakove s peskom, a Direkciji za izgradnju da pripremi mašine i mehanizaciju privatnih lica, kao i pumpe za vodu i čamce za eventualnu evakuaciju.

Poverenicima u selima Gornja Mutnica, Izvor, Davidovac, Glavica, Zabrega, Striža, Krežbinac, Busilovac i Golubovac, gde ima problema s bujičnim vodama, naloženo je da lično upozore meštane.

Štab je upozorio gradjane da uklone vredne stvari i drugu imovinu iz podruma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: