J. Sudan:Milion dece na ivici gladi

Svetski program za hranu UN i UNICEF u juče objavljenom izveštaju navode da je u Južnom Sudanu gotovo milion dece mlađe od pet godina neuhranjeno.

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

11:49

Default images

Agencija UN Svetski program za hranu i UNICEF apelovali su da se hitno poveća pomoć Južnom Sudanu kako bi se sprečila glad u toj zemlji razorenoj ratnim sukobima i u kojoj je na ivici gladi trećina populacije, odnosno četiri miliona ljudi.

U izveštaju se izražava strahovanje da bi mogla da se ponovi situacija od pre tri godine, kada svet niju ozbiljno shvatio upozorenje da će u Somaliji i na Afričkom rogu zavladati glad, što se kasnije i dogodilo.

Dve organizacije sada upozoravaju da bi, ako ne budu preduzete odgovarajuće mere, ove godine od gladi u Južnom Sudanu moglo da umre 50.000 dece.

"Svet ne bi trebalo da čeka zvanično proglašenje gladi, u trenutku kada deca svaki dan umiru", rekao je generalni direktor UNICEF-a Entoni Lejk.

Direktorka Svetskog programa za hranu Ertarin Kuzen naglasila je da je neophodno još sredstava kako bi ljudski životi bili spaseni i apelovala na međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

Savet bezbednosti UN juče je ocenio da je zbog nedostatka hrane situacija u Južnom Sudanu "najgora na svetu" i apeleovao na više zemalja da održe obećanje i Južnom Sudanu uplate 618 miliona dolara pomoći.

U građanskom ratu koji u Južnom Sudanu traje od 2011. godine stradale su desetine hiljada ljudi, dok je 1,5 milion bio primoran da napusti svoje domove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: