Gaza:Primirje u toku,broje se mrtvi

Dvanaestočasovni humanitarni prekid vatre između Izreala i Hamasa u pojasu Gaze stupio je na snagu jutros u 7 časova, 19. dana sukoba u kome ima mnogo mrtvih.

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

09:24

Default images

Širom Gaze se izvlače tela žrtava iz ruševina, dok je u Parizu održan sastanak šefova diplomatija više zemalja u nastojanju da se diplomatskim naporima dođe do trajnog primirja.

Najviši diplomatski zvaničnici iz SAD, Evrope i Bliskog istoka danas su na sastanku u Parizu pozvali na produženje 12-časovnog primirja izmedju Izraela i Hamasa koje je trenutno na snazi u pojasu Gaze.

"Mi pozivamo sve strane da produže humanitarno primirje", rekao je novinarima šef francuske diplomatije Loran Fabijus nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i kolegama iz Britanije, Nemačke, Italije, Katara, Turske, kao i predstavnicima EU, javio je AFP. Tela najmanje 76 Palestinaca izvučena su danas iz ruševina širom Gaze čime je broj žrtava od početka izraelske ofanzive 8. jula povećan na 967, saopštila je služba hitne pomoći.

Tela su dopremljena u bolnice u severnom, centralniom i južnom delu Gaze, a očekuje se da broj poginulih u ruševimana još poraste.

Portparol službe Ašraf al-Kudra naveo je da su tela izvučena nekoliko sati pošto je dvanaestočasovni humanitarni prekid vatre između Izreala i Hamasa u pojasu Gaze stupio na snagu, 19. dana sukoba.

U izraelskom napadu na jug Gaze nekoliko sati pre stupanja primirja poginulo je 20 ljudi, među kojima 11 dece, rekli su lekari dodajući da je čak 14 žrtava iz jedne porodice.

Kratkotrajno primirje ustpostavljeno je nakon što je Izrael odbacio trajno primirje koje je predložio Keri.

Keri je juče u Kairu izjavio da Izrael i Hamas treba da usaglase "još neku terminologiju" koja se odnosi na prekid vatre, dodajući da su "napravili okvirni dogovor" o primirju.

Prema tom predlogu, kada nastupi humanitarno primirje, delegacije Izraela i Hamasa bi trebalo da stignu u Kairo, koji je posredovao u ranijim sukobima između Izraelaca i Palestinaca, na indirektne razgovore koji bi mogli rezultirati trajnim sporazumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: